Русия въоръжава Сърбия с граждански полети

Русия доставя с граждански полети оръжие за Сърбия, предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на отбраната по Закона за достъп до информация.

Според действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде разрешителни за 3 полета годишно на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство.

"За военни въздухоплавателни средства, министърът на отбраната разрешава преминаването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на до 3 въздухоплавателни средства от чужди въоръжени сили (в изпълнение на чл. 13, ал. 1, т. 4 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и на чужди въоръжени сили)", заявяват за БГНЕС от МО.

Русия през 2019 и 2020 г. се е възползвала от това четири пъти, по два пъти на година, като по този начин не е надвишила разрешения брой. И четирите разрешителни са били за руски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специална техника за Сърбия.

В същото време става ясно, че Русия е намерила начин да заобиколи тези ограничения, като е доставяла специална военна продукция за Белград с граждански полети.

"Съгласно действащата нормативна база, регламентираща процесите по издаване на разрешения за извършване полети на чужди въздухоплавателни средства във въздушното пространство на Република България, няма изискване министърът на отбраната да съгласува постъпили искания", посочват от МО.

Така през 2019 г. Русия е получила 10 разрешения от българските граждански власти за прелитане над България на свои „граждански въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специална и военна продукция с краен получател Република Сърбия“. През 2020 г. броят на издадените разрешения е 5, а за настоящата – 2.

От МО подчертават, че в настоящия момент, когато страната ни е погълната изцяло от вътрешнополитическите събития свързани с изборите и формирането на нов кабинет, не е издавано разрешение за полети през нашето въздушно пространство на руски самолети, транспортиращи товари със специална продукция с краен получател някоя от балканските държави.

Руско-сръбски игри

През последните години Москва поддържа с Белград много тесни контакти в стратегически сфери като енергетиката и отбраната.

Израз на това сътрудничество са съвместните бойни учения на руски и сръбски военни в края на 2019 г., които бяха наблюдавани лично от президента Александър Вучич. Русия достави в Сърбия, прелитайки над България, най-модерните си зенитни ракетни комплекси, сред които С-400 и „Панцир“.

Военни експерти коментираха тогава, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона. /БГНЕС