Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР

Руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) .

Документите за независимост на двете отцепили се републики беше подписан след извънредното обръщение на президента към нацията. В него Путин обясни защо се налага признаването на независимостта на двете републики.

В подкрепа на това решение са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност, който заседава днес.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР.

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

В обръщението си пред нацията Путин отбеляза няколко ключови момента, сред които и че "ситуацията в Донбас е придобила критичен характер". Според руския президент САЩ са превеждали по милион долара дневно на протестиращите на Майдана в Украйна през 2014 г.; "Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам."

Русия помага и на всички бивши съветски републики, подчерта Путин.

Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия.

Още през 1991 г. Украйна започна да следва чужди политически интереси, които започнаха да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер - тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврат през 2014 г.", допълни Путин.

Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив - доведе ситуацията там до задънена улица. Украйна е в остра криза - през 2019 г. почти 6 милиона украинци - около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната.

През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина, каза още Путин.

Определен екип от западни съветници дават акъл на правителството на Украйна как да управлява. Посолството на в САЩ в Украйна контролира борбата с корупцията - няма лошо, а къде са резултатите?, попита Путин.

Разбират ли украинците, че те отдавна не са независими? Приватизацията отдавна загуби национален характер и придоби персонален, подчерта руският президент.

Жителите на Крим направиха своя избор - искат да са с Русия, каза още Путин.

Всички говорят за война днес, а целият свят защитава Украйна. Днес тя заговори за ядрено оръжие, а забравя, че всичкото й оборудване идва от Русия! Затова ако тя днес реши да прави такова оръжие, ще й е лесно, особено когато то се поддържа от чужди страни.

Днес усилено се говори за оръжие за масово поразяване - още повече когато западните сътрудници казват, че ще помогнат на Украйна за това.

Като безкраен поток чужди страни въоръжават Украйна като демонстрация на огромна сила.

Постоянно в страната присъстват чужди военни. Командването на украинските военни сили се осъществява от НАТО. САЩ взеха територията на Русия като сцена на военен театър. Вече е приет закон за участие в многонационални учения - ясно е, че става въпрос за войските на НАТО, и в близките години са планирани множество учения. За всички е ясно, че това е само претекст към увеличаването на военните в страната, а въздушното й пространство е отворено за чужди самолети и дронове, с които се наблюдава и състоянието на Русия. Същото е и положението в Черноморието, допълни Путин.

Според Конституцията на Украйна не може да се разполагат чужди войски, но това явно е нещо, което може да бъде пренебрегнато.

Да, всяка страна има правото да избира членството си в съюзи, но според международните документи е записано, че няма право да укрепва своята система в ущърб на други страни.

Встъпването на Украйна в НАТО е пряка заплаха за Русия, подчерта руският президент, и допълни, че Украйна е длъжна да се съобрази с волята на по-стария си партньор.

И днес светът се отнася скептично към искането на Украйна да влезе в НАТО. И днес чуваме от европейски столици, че на Украйна "ще й мине".

НАТО е отбранителен съюз, но реалността на такива думи е съвсем различна, каза още руският президент в обръщението си към нацията.

Сега искам да попитам: защо, защо е всичко това? Добре, не искате да сме ви съюзник, но защо ни правите враг?

Отговорът е един: защото САЩ искат така! Това е и отговорът на всичките ни опити за диалог. През 1999 г. Полша, Чехия, през 2004 г. - България; а сега в Румъния и Полша започват мащабни установки на противоракетно оръжие - това са сериозни нападателни оръжия. В същото време САЩ разработва уникална ракета за наземно и морско поразяване. Нашата информация казва, че членството на Украйна в НАТО и разполагането на войски там - въпросът е ясен.

Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В сктратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз.

Не искаме да вярваме в това, но това са фактите. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра.

Крилатни ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото, допълни Путин.

Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания.

Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войсик покрай границите ни, и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г.

Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска - не сме променили това искане.

В момента всеки се опитва да ни шантажира.

Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи.

Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца.

Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това?

Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен.

Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ!

Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки, завърши Путин.

БГНЕС предлага кратка хронология на днешните събития, довели до предложението за признаване на независимостта на двете самопровъзгласили се републики.

Ръководителите Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха от Владимир Путин да признае независимостта на републиките.

Те поискаха от руския президент да разгледа също възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в отбранителния сектор.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза, че украинските власти смятат да решат конфликта със сила. Пушилин добави, че жителите на Донбас се чувстват руснаци по дух и основната им цел е интеграция с Русия.

"Уважаеми Владимир Владимирович, за да предотвратим масовата смърт на мирното население на републиката, 300 000 от които са руски граждани, Ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република", заяви Пасечник в обръщение, излъчено от телевизионния канал "Русия 24".

Според него хуманитарната катастрофа в региона е била избегната само благодарение на руската помощ.

Заради заплахата от нахлуване в Украйна самопровъзгласилите се републики започнаха да евакуират жени, деца и възрастни хора в руски региони. Обявена бе обща мобилизация.

Успоредно с обръщението на двамата лидери, руският президент Владимир Путин откри в Кремъл извънредното голямо заседание на Съвета за сигурност на Русия, чиято тема е ситуацията в Донбас.

Действията на редица западни държави приближават Русия до практическото изпълнение на призива на депутатите от Държавната дума към руския президент да признае самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, заяви Адалби Шхагошев, член на комисията на Държавната дума по сигурността и противодействието на корупцията.

"Съобщенията за заплахи от терористични атаки в Русия, обявеното от Литва военно учение "Силен грифон 2022", интензивността на обстрела по линията на съприкосновение, многобройните фалшиви информации и зареждането на Украйна с оръжие - всичко това ни приближава към практическото изпълнение на призива, който отправихме към Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР", каза той.

Политикът подчерта, че "оставаме ангажирани със споразуменията от Минск", но действията на Запада, според него, "приближават Русия към признаването на републиките за независими".

Признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народна република е тясно свързано с глобалните въпроси на сигурността в света, особено в Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

„Използването на Украйна като инструмент за конфронтация с нашата страна, е сериозна, много голяма заплаха за нас", каза Путин на заседанието на Съвета за сигурност.

Той заяви, че именно затова Русия е активизирала работата си с партньорите от Вашингтон и НАТО през последните месеци в края на миналата година, за да "постигне в крайна сметка съгласие по тези мерки за сигурност и да осигури спокойно, безопасно развитие на страната в мирна среда".

Решението за признаването независимостта на ДНР и ЛНР ще бъде взето на 21 февруари, заяви днес руският президент Владимир Путин. Съветът за сигурност не обсъжда въпроса за включване на ДНР и ЛНР в състава на Русия, каза той.

В подкрепа на признаването на независимостта на двете републики са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко заяви, че Украйна няма да изпълнява Минските споразумения относно урегулирането на ситуацията около Донецка и Луганска народни републики (ДНС и ЛНР), тъй като това не влиза в плановете на Киев.

„В крайна сметка трябва да вземем решение. Имахме достатъчно търпение и аргументи да накараме Украйна да изпълнява Минските споразумения, да се върви по мирния път на дипломацията“, каза тя по време на днешното заседание на Съвета за сигурност.

Конфликтът в Донбас, според Матвиенко, е нужен на властите в Украйна, за да оправдаят влошаващата се икономическа и социална ситуация в страната, а на Запада – като антируски проект.

Тя заяви, че признаването на ДНР и ЛНР от страна на Русия ще реши проблема около Донбас.

„За Украйна Донбас е просто територия, а за Русия това са хора“, подчерта Матвиенко.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев призова да се подкрепи обръщението на Държавната дума относно признаването на независимостта на ДНР и ЛНР.

Според него „народът търпя достатъчно и не трябва да бъдат мъчени повече“. „Разбирам, че трябва да подкрепим решението, което Държавната дума Ви предлага да приемете като президент“, каза той по време на заседанието на Съвета за сигурност, ръководено от Владимир Путин.

Патрушев подчерта, че САЩ прикриват своята истинска цел, която в действителност е разпад на Русия. САЩ организираха конфликта в Донбас и затова трябва да се водят преговори именно с тях, смята той.

Според него има смисъл Русия да преговаря единствено със САЩ, тъй като всички останали ще направят онова, което им каже Вашингтон.

Ако САЩ откажат да прекратят бързо бойните действия в Донбас, единствената възможност е признаване на ДНР и ЛНР, подчерта Николай Патрушев.

Предложението бе подкрепено и от заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, който заяви, че е очевидно, че ситуацията в Украйна няма да се подобри и единственият изход в този случай е признаване на правосубектността на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР).

Той припомни, че на територията на двете републики в момента живеят около 800 000 граждани на Русия.

"В случая имам предвид не руския свят, за който се грижим, помагаме, подкрепяме по всякакъв начин, а граждани на Руската федерация. Граждани, които живеят в друга държава. Това са нашите хора", подчерта Медведев.

Той отбеляза също, че в случай на различни проблеми с граждани на САЩ на територията на други страни, „американците провеждат специална операция“. „Затова ми се струва, че ние, като членове на Съвета за сигурност, не можем да пренебрегнем този факт“, подчерта Медведев.

Признаването на ДНР и ЛНР ще доведе до сключване на цял комплекс от междудържавни споразумения с тях, включително и с военен характер, заяви първият заместник-председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума Вячеслав Никонов.

Става въпрос за договор за приятелство и сътрудничество, за всеобхватно партньорство, споразумение за икономическо сътрудничество, за използването на руската рубла, вероятно на територията на ЛНР, ДНР, както и военни клаузи, каза той в интервю за телевизия „Русия 24“.

Признаването на двете сепаратистки територии в Украйна е крещящо нарушение на международното право, на териториалната цялост на Украйна и на Минските споразумения. ЕС и неговите партньори ще реагират единни, твърдо и решително и солидарно с Украйна, написаха в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. /БГНЕС