Русия обвини България и Чехия в незаконен ремонт на съветски хеликоптери за Украйна

Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) обвини България и Чехия в нарушаването на международни споразумения, като са ремонтирали и модернизирали съветски хеликоптери, които ще бъдат изпратени в Украйна. ФСВТС твърди, че по този начин България и Чешката република "нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г.

Според Службата страните са се договорили да не продават и да не прехвърлят на трета страна имущество, документация и информация, получени по споразумението, без съгласието на Русия, както и да не извършват модернизация на хеликоптери без участието на производителя и разработчика на хеликоптерите.

От службата съобщиха, че техниката от съветската епоха се ремонтира от държавните компании „Авионамс“, „Терем-Летец“ в България и „Лом Прага“ в Чехия.

„Въпросните компании продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери руско (съветско) производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна“, се казва в изявление на официалния сайт на ФСВТС.

През 2022 г. Русия забрани на трите гореспоменати центъра да ремонтират хеликоптери Ми и преустанови доставките на руски резервни части и компоненти за неприятелските държави. Руското външно министерство обясни това решение с плановете на западните държави да изпратят военно оборудване в Украйна.

„Обръщаме внимание, че руската страна не носи никаква отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, обслужвани от тези предприятия без участието на руски производители и разработчици. Също така заявяваме, че с действията си посочените страни нарушават Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за организацията на ремонта и модернизацията на гореспоменатите вертолети“, твърди Службата.

„Горепосочените действия на България и Чешката република представляват грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“, завършва официалното изявление. /БГНЕС