Русия: На военноморския крайцер "Москва" е избухнал пожар

Пожар е избухнал на флагманския крайцер на руския Черноморски флот "Москва", съобщи рано тази сутрин руското Министерство на отбраната.

"В резултат на пожар на ракетния крайцер "Москва" са се взривили боеприпаси. Корабът е сериозно повреден. Екипажът беше напълно евакуиран", се казва в изявление на министерството.

То добави, че причината за пожара се разследва.

Късно в сряда Максим Марченко, началник на Одеската областна военна администрация на Украйна, заяви, че украинските военни са поразили бойния кораб с две противокорабни ракети клас "Нептун", което е причинило сериозни щети.

"Москва" е водещият кораб от класа управляеми ракетни крайцери от проект 1164 "Атлант" в руския флот. Той е въведен в експлоатация през 1983 г. под името "Слава". През 1996 г. крайцерът получава сегашното си име.

Въоръжението на кораба включва противокорабни ракети "Базалт" и "Вулкан", както и ракети за противовъздушна отбрана с голям обсег С-300, съобщи Анадолската агенция.

Според оценки на ООН, от началото на войната на Русия срещу Украйна, в страната са загинали най-малко 1932 цивилни граждани, а 2589 са ранени, като има опасения, че реалните цифри са много по-високи.

Повече от 4,6 млн. украинци са избягали в други държави, а още над 7 млн. са вътрешно разселени, съобщи Агенцията на ООН за бежанците. /БГНЕС