Русия и Китай са против разширяването на НАТО

Русия и Китай излязоха с обща позиция, в която критикуват "негативното влияние на САЩ в Европа и азиатско-тихоокеанския регион" и се противопоставят на "по-нататъшното разширяване на НАТО". Това стана след днешната среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин. Двамата се срещнаха в Пекин преди днешната церемония по откриването на Зимните олимпийски игри в китайската столица.

В съвместния документ Русия и Китай призовават НАТО "да се откаже от подходите на действие от времето на Студената война" и изразяват сериозно притеснение от отбранителния алианс между Австралия, Великобритания и САЩ. "Вашингтон има негативно въздействие върху стабилността и мира в азиатско-тихоокеанския регион", се допълва в позицията.

В същото време говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че на САЩ не може да се вярва по отношение на напрежението по границата между Русия и Украйна. "Бих препоръчал по тези въпроси да не се вярва на Държавния департамент", каза Песков във връзка с твърдението на американското разузнаване, че Русия планира да изфабрикува нападение от страна на Украйна, за да си създаде повод на свой ред да нападне своята съседка. /БГНЕС