Русия гони български дипломат като ответна мярка

Русия обяви служител на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка, се казва в изявление на руското външно министерство.

На снимката: посланик Атанас Кръстин

"На 13 май извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е връчена нота от министерството, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за персона нон грата", се казва в изявление на дипломатическото ведомство. „Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през април от българската страна, да обяви дипломат от руското посолство в София за персона нон грата“.

БГНЕС припомня, че на 18 април извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше поканен в Министерството на външните работи на Русия, където му е връчена нота за обявяване на служители на българското посолство в Москва за нежелани.

На 28 март правителственият самолет прибра от Москва посланика ни в Русия Атанас Кръстин заедно с още 63-ма души на борда.

Посланик Кръстин тогава бе повикан за консултации от българските власти. /БГНЕС