Русия атакува ожесточено Украйна

Руски въздушнодесантни войски се приземиха рано тази сутрин в източния украински град Харков, съобщи украинската армия, като добави, че веднага са започнали интензивни престрелки.

"Руски въздушнодесантни войски се приземиха в Харков... и атакуваха местна болница", заявиха от украинската армията в приложението за съобщения Telegram. "Продължава борбата между нашествениците и украинците".

Харков – град с преобладаващо рускоговорящо население се намира в близост до границата с Русия и има население от около 1,4 млн. души.

Той е мишена за руските сили, откакто президентът Владимир Путин започна инвазия в Украйна миналия четвъртък.

В град Херсон на Черно море, където официални лица потвърдиха, че руски военни части са обградили града, руските сили са поели контрола над железопътната гара и пристанището тази нощ, съобщи кметът Игор Колихаев, цитиран от местните медии.

В Мариупол, пристанище на Азовско море, повече от сто души са били ранени от интензивен руски огън, съобщи кметът на града Вадим Бойченко.

В Бородянка, на 50 км от Киев, руски въздушни удари са унищожили две жилищни сгради, съобщи заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, която сподели видео на разрушените сгради, в които бушуват пламъци.

Украинското министерство на отбраната също заяви през нощта, че се опасява от нападение и от Беларус.

"Беларуските войски са приведени в състояние на повишена готовност и са съсредоточени в районите, които са най-близо до границата с Украйна", се казва в изявление на министерството във Facebook.

През деня във вторник украинското разузнаване е отбелязало "значителна активност" на самолети в граничния район и конвои от превозни средства, натоварени с храна и боеприпаси, се казва в изявлението.

С оглед на тези маневри Беларус "вероятно може да подкрепи руските нашественици в руско-украинската война в бъдеще", предупреди министерството.

От началото на руската инвазия на 24 февруари от беларуска територия "систематично" се извършват "ракетни атаки срещу военни и граждански цели" в Украйна, добавиха украинските власти./БГНЕС, АФП