Румен Радев: Няма условия за моя визита във Франция

Няма условия за моя визита, заяви днес президентът Румен Радев, попитан за предстояща негова визита във Франция, свързана с темата за Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС още във вторник съобщи, че на последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиере и външният ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Днес Радев отрече да се осъществи негова визита.

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, каза Радев.

Относно думите на премиера Петков, че всички решения по темата ще преминат през Народното събрание, Радев каза: Последната инстанция винаги е народът.

Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, заяви президентът и добави: Следя внимателно позициите на партиите. /БГНЕС