Румен Радев: Борисов саботира ваксинационния процес с лъжи

Г-н Борисов е време да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи изказвания.

Това каза президентът Румен Радев във връзка с думи на Борисов, казани в неделя в Асеновград, че „поставят на българите ваксини с изтекъл срок на годност”, предаде репортер на БГНЕС.

Призовавам да сме отговорни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие. Другата алтернатива е пълен локдаун, каза Радев пред медиите, след като посети Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Проблемът вече е в изчерпването на леглата в реанимациите, „Делта +” вариантът на коронавируса е много по-заразен. Министерство на здравеопазването и държавните институции се опитват да избегнат огромните щети за социалния, за икономическия живот. Изходът е ваксинацията – в момента няма по-надеждна защита, каза още Радев и подчерта, че координацията в Бърза помощ е направена и се изпълнява добре.

Във връзка с предизборната кампания, Радев, който заедно с Йотова са издигнати за втори мандат, подчерта: Правомощията на президент и вицепрезидент при кандидатура за втори мандат не се прекратяват.

Радев подкрепи действията на здравното министерство и на служебния министър Кацаров, който издаде заповедта за въвеждане на зеления COVID сертификат.

Зеленият сертификат дава свобода – икономическа, социална, култура. Изборът зависи от всеки от нас. Отговорността е комплексна – и на институциите, и на гражданите. Други държави го направиха – животът вече тече нормално, а ние тепърва мислим дали да се затваряме напълно. Нужна е отговорност не само към собственото ни здраве, а и към това на близките ни, на хората с които общуваме, с които работим, коментира Радев.

Той отново сравни едномесечната криза със заседналия край Камен бряг кораб и ситуацията в държавата.

Корабът „Вера Су” най-после беше освободен и вече е на Варненското пристанище. Не случайно, когато започна този криза, аз казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой.

Това, което направиха тези хора – от една разкапана, липсваща система за морско спасяване, липсваща нормативна база, процедури за действие – да успеят да съберат всичко, да създадат организация, да се мобилизират и да се освободят от вредния това. Те успяха да го направят. Ние по същия начин като общество, трябва да направим всичко възможно да се освободим от вредния товар и порочен управленски модел и да вървим към свободна и справедлива България, заяви Румен Радев. /БГНЕС