Румъния възобновява преговорите с България за ВЕЦ Турну Мъгуреле-Никопол на река Дунав

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че се е договорил с българския си колега Росен Христов да възобновят разговорите по проекта за 840-мегаватова водноелектрическа централа Турну Мъгуреле - Никопол на река Дунав, съобщи „Румъния Инсайдер“.

Вирджил Попеску, министър на енергетиката на Румъния

Планираната централа, поделена поравно между двете държави, ще генерира общо производство от 4,4 GWh годишно, съответно 2,2 GWh за Румъния.

Първите проучвания за тази водноелектрическа централа, която трябва да бъде завършена съвместно с България, са направени още през 60-те години. Главният изпълнителен директор на Хидроелектрика, Богдан Бадеа, заяви преди четири години, че проектът е изгоден за Румъния и че компанията е готова да участва, но обърна внимание на необходимостта от ново споразумение между двете държави.

"Инвестицията включва подписване на дипломатическо споразумение, като след като бъде изразена волята на държавите, Хидроелектрика е готова да участва в проекта", каза тогава Бадеа, според Economica.net.

Проектът включва две идентични като оборудване и мощност водноелектрически централи, едната от които принадлежи на Румъния на левия бряг, а другата - на България на десния бряг.

За бъдещия хидроенергиен комплекс бяха предложени две площадки. На първото място, това, което е анализирано по време на комунистическия период, общата инвестиция на румънската страна ще бъде 2,57 млрд. евро (според оценки отпреди четири години), от които 1,53 млрд. евро за електроцентралата. Второто място е по-евтино за изграждане, но поставената тук водноелектрическа централа ще произвежда по-малко (1,94 GWh, произведени от турбини с инсталирана мощност 420 MW). Общите разходи за румънската страна ще бъдат само 2,09 млрд. евро, от които инвестицията в енергетиката е приблизително 1,25 млрд. евро. Предложената продължителност за изграждане на хидротехническия комплекс е 8 години.

Както БГНЕС съобщи вчера, българският министър на енергетиката Росен Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав, съобщиха от Министерството на енергетиката. “Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав”, подчерта Христов. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация, съобщи още Христов. /БГНЕС

Букурещ / Румъния