РСЕ: Китай инвестира в купуване на политическо влияние в Централна и Източна Европа

Нов доклад установи връзка между притока на китайски капитал в една страна и отрицателното въздействие върху околната среда и качеството на управление, съобщи „Радио Свободна Европа“.

Проучването, публикувано от базирания в България Център за изследване на демокрацията на 9 септември, показва, че нарастващият икономически отпечатък на Пекин в Централна и Източна Европа през последното десетилетие съвпада със спада в правните и управленските стандарти и поражда опасения относно околната среда и нарастващите нива на дълга в региона.

Докладът е първото широкообхватно проучване на разширяващото се присъствие на Китай в Централна и Източна Европа, според което Пекин се превръща в най-големият търговски партньор в региона.

Влиятелният отпечатък на Китай става възможен благодарение на притока от около 14 млрд. долара от безвъзмездни средства, заеми, сливания и икономически концесии от 2009 г. насам и приблизително 50 млрд. долара в инфраструктурни, енергийни и телекомуникационни проекти, които или са в ход, или чакат изпълнение.

Изследването също така показва, че колкото по-финансово обвързана е нацията с Китай и колкото по-голям е делът на брутния ѝ вътрешен продукт от китайските инвестиции, „толкова по-голяма е вероятността“ Китай да използва проблемите с върховенството на закона, за да се разшири „ неговото икономическо и политическо влияние."

„Това е порочен кръг, в който авторитарни страни като Китай се възползват от законовите вратички и корумпираните практики, за да разширят своето влияние на място“, казва Мартин Владимиров, един от авторите на доклада, който ръководи Центъра за изследване на енергийната и климатичната програма на демокрацията. „Данните показват много силна връзка между потока от китайски пари и влошаващото се качество на управление“.

Тази връзка се измерва чрез Индекса на китайската икономическа мощ на институцията, който има за цел да покаже пълния обхват на икономическото влияние на Китай. Регионалният растеж е неравномерен, като по-голямата част от разширеното влияние на Пекин е съсредоточено върху Чехия, Унгария и Западните Балкани - предимно Босна и Херцеговина и Сърбия.

Според констатациите в доклада, в Босна и Херцеговина, Унгария, Черна гора и Сърбия се наблюдават най-забележимите спадове в горепосочените категории във връзка с увеличените китайски инвестиции, като компаниите, подкрепяни от Пекин, получават данъчни облекчения, възможността да заобикалят местните закони за заетостта и други форми на преференциално третиране.

Проучването добавя, че особено в Западните Балкани „местни компании, които са в тесни връзки с правителствата в региона, са лобирали директно за изпълнението на китайски проекти“, като много от тези местни фирми имат силен търговски интерес да действат „ като мост между Китай и националните правителства. "

„Всички тези дейности са технически законни“, каза Владимиров. „Общият ефект е, че държавните институции вече не регулират китайските компании и те престават да обслужват обществения интерес, а вместо това помагат на частни под формата на политически свързани конгломерати или местни олигарси.“

„Много ефективна задна врата“

Присъствието на Китай в Централна и Източна Европа се очертава като значително, особено на Балканите, където страната е инвестирала милиарди през последните години, като в западните политически кръгове нарастват опасенията, че регионът става финансово зависим от Пекин.

Сърбия, където Белград функционира като икономически и политически център за разширяване на Пекин в Западните Балкани, е забележителен пример за това, според доклада, като страната работи като „витрина“ за различни китайски инициативи - от телекомуникации и технологии за наблюдение до такива за общественото здравеопазване на фона на пандемията от коронавирус - които могат да бъдат възприети и от съседните страни.

Но наскоро много китайски проекти в региона попаднаха в центъра на вниманието на фона на противоречия относно непрозрачни договори и обвинения в корупция по време на тръжните процеси.

Унгарският премиер Виктор Орбан се сблъска с протести и политически натиск от страна на кмета на Будапеща, след като стана ясно, че правителството му планира да вземе заем от 1,5 милиарда долара от китайска банка за изграждане на местен кампус за университета „Фудан“ в Шанхай.

Дълго отлаган проект за магистрала от 1 милиард долара в Черна гора също влезе в международните заглавия и беше в центъра на дебатите за китайското влияние в Европа, след като малката балканска държава разкри, че няма да може да плати дълга си към Експортно-Импортната банка на Китай. Освен че изостава от графика, магистралата се сблъсква с критики за завишени разходи и прекомерно разчитане на китайски работници. В крайна сметка Подгорица получи дългова помощ от американски и европейски институции, за да помогне за стабилизиране на финансите си и за извършване на плащанията по заеми.

„Централна и Източна Европа са много ефективна задна врата за целта на китайския бизнес да се разшири в Европа и Европейския съюз“, каза Владимиров. "Това е част от дългосрочна стратегия."

Загриженост за околната среда

Докладът също така установява, че икономическият ръст на Китай е довел до нарастващ дял на въглищата, използвани за производство на електроенергия в Централна и Източна Европа, както и до намаляване на разходите и понижаване на екологичните стандарти за проекти в целия регион.

В допълнение към дълговите опасения, противоречивата магистрала на Черна гора беше също и на прицел от активисти заради екологичните щети, които строителството е донесло на защитената от ЮНЕСКО река Тара. По същия начин екологичните щети, причинени от китайска собственост на медна мина близо до сръбския град Бор, доведоха до оплаквания и протести заради замърсяване, принуждавайки компанията временно да спре дейността си.

Докладът предупреждава, че увеличените емисии на въглерод и китайските инвестиции във въглища могат също да възпрепятстват стремежите на страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към ЕС. Блокът разкри амбициозни планове за постепенно прекратяване на използването на въглища през следващото десетилетие, както и цели за намаляване на въглеродните емисии до 2030 и 2050 г.

„Китай не се опитва да попречи на държавите да се присъединят към ЕС“, каза Владимиров, „но законите и политиките, които се приемат за съдействие на китайските инвестиции, косвено подкопават процеса на присъединяване на много страни“. /БГНЕС