РПЦ няма да затваря храмовете за Великден, въпреки опасността от коронавирус

Руската православна църква /РПЦ/ не планира да затваря храмовете и да ограничава броя на вярващите по време на Великденските богослужения заради разпространяването на коронавируса. Това заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волокамски Иларион.

„Свещоначалието на Руската православна църква не разглежда никакви варианти за борба с коронавируса, които да предвиждат затварянето на храмовете, принудителното намаляване на броя на вярващите по време на богослужение или преминаването на богослуженията изцяло онлайн. И в течение на Великия пост, и на Великден ще се провеждат реални богослужения с участието на реални вярващи“, каза митрополит Иларион в интервю за „Российская газета“.

На 17 март патриархът на Москва и цяла Русия Кирил утвърди инструкции за провеждането на богослужения и извършването на тайнствата във връзка със заплахата от разпространението на коронавируса. Документът предвижда отказ от целуване на кръста след завършване на литургията, а също така ожесточаване на санитарните правила при извършване на тайнствата: кръщене, причастие.

В същото време официалните санитарни власти призоваха да не се организират масови мероприятия, за да се попречи на разпространението на ужасната болест. /БГНЕС и ТАСС