Ростислав Траянов: В България има вкаменелости с висока научна стойност

„В България има много находища на морски и сухоземни фосили, като някои от тях са с висока научна стойност.“ Това заяви в интервю за БГНЕС биологът Ростислав Траянов, чиито вкаменелости станаха част от тазгодишното изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили в Националния музей „Земята и хората“.

Макар да е биолог по образование, Ростислав Траянов сподели, че палеонтологията е неговата страст от години. “Повечето вкаменелости са събирани от България, като има и такива от чужбина, които показват цялата палитра от епохи и цветове. В определени краища на България любителското събиране не е препоръчително, то трябва да бъде събирано от музеи и институти, които знаят как най-добре научно да запазят тези скъпоценни вкаменелости“, заяви още той и обясни, кои краища на страната са най-богати на тези природни богатства. „ В Северна България има много находища - около Плевенско, Добрич, Шуменско, по поречието на Суха река, по черноморското крайбрежие, в Източните Родопи също така има много богат избор от различни фосили“.

Ростислав Траянов

Ростислав Траянов подчерта, че все повече хора се интересуват от вкаменелостите на страната ни. „Активността в социалните мрежи подтиква интереса все повече, дори млади хора включително, което е много хубаво. Аз лично бях много скептично и песимистично настроен преди 10 години, виждайки как интересът към природните неща се премести към виртуалния свят, но напоследък забелязвам възраждане на интереса към тези фосили“, обясни още биологът.

Освен палеонтологията, биологът е запален и по африканските охлюви, които също са част от неговото хоби.

„Занимавам се с от 20 до 50 вида охлюви, които популяризирам по най-различни изложения. По-специфичното при африканските охлюви е, че те са тропически животни, обитават тропически влажни гори, затова имат изисквания към температурата и влажността. Храната от друга страна е много лесна, тъй като те се хранят с около 800 вида растителна храна. Общо взето каквото потребяваме ние – зеленина, тиквичка, ябълка, морков може да има бъде представена за храна, така че те са много лесни за отглеждане“, обясни още той. /БГНЕС