Росина Атанасова: На Световната купа ще видим всички програми по новите правила

На Световната купа ще видим всички програми по новите правила. Това заяви генералният секретар на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Росина Атанасова, предаде репортер на БГНЕС. Тя говори на пресконференция в Пресклуб България преди международния турнир за Купа София (1-3 април) и Световната купа отново в столицата (8-10 април), както и след Общото събрание на Федерацията. На събитието присъства и втория вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.

Много съм щастлива, че ще успеем да организираме тези две международни състезания на фона на обставновката по света. Имаме много добро участие – 20 държави, 59 девойки и 40 жени. За нас това е много важно състезание, както и Световната купа, в подготовката за Европейското първенство в Тел Авив. Това са много важни етапи от подгоготовката. За Световната купа имаме засега потвърдено участие от 43 индивидуални състезателки, девет отбора останаха от ансамблите, отпаднаха Украйна, САЩ и Италия. Това е вероятно заради новите правила. Националните отбори смениха програмите си късно заради Световното в Япония, което се проведе през октомври. Допълнително поканихме ансамблите на Гърция и Израел“, започна Атанасова.

Росина Атанасова.

28 съдии от българската квота защитиха своите международни категории, така че България е подсигурена със съдии. В индивидуалната надпревара за Световната купа ще участват Украйна, те тренират в Италия. Ще видим две изгряващи звезди от Израел, две добре познати гимнастички от Италия. На Световната купа ще видим всички програми по новите правила, надявам се на едно оспорвано и атрактивно състезание. Международният турнир за първи път е с награден фонд от 20 000 евро при жените, а за Световната купа – 25-26 000 евро. Мария Петрова ще бъде асистент на техническия делегат. Новите правила по художествена гимнастика дават възможност за повече креативност и артистичност, тя формира 1/3 от оценката“.

Генералният секретар на Федерацията коментира и новият ни ансамбъл и представянето му в Марбея. „Весела се опита да бъде различна, направи едното съчетание авангардно, другото – по-българско. Много впечатляващ и млад отбор, предстои му обиграване, сложно е и изисква време. Опитваме се да осигурим максимален брой участия в турнири. Те трябва до Световното, за изключително кратко време, да направят това, което другите сториха за три години. Целта на Световното е място в тройката, което ще гарантира и квота за Олимпийските игри. Световната купа ще свери часовниците на треньорите спрямо другите отбори и как се случват композициите при новите правила“.

В цялата държава се забави финансирането. Нашият сезон стартира рано, но за щастие още миналата седмица подписахме договори за Световната купа и за Световното първенство. Министерството на спорта реагира адекватно и отпусна тези средства, за да не изпадаме в задължения към Международната федерация. Имахме среща с г-н Василев, в която той изрази готовност да ни помага през цялата година. Надявам се да приеме нашата покана да открие Световната купа, знаете колко е важно това за международните отношения. Има проблеми с голямата зала в Бургас, от Общината бе гласуван бюджет, те имат огромно желание за провеждане на това Гран При. Оказа се, че няма да е възможно завършването на залата – зала „Младост“, която беше алтернативен вариант, влиза в генерален ремонт от май месец, правим всичко възможно състезанието да се проведе в София през август“.

Невяна Владинова.

Атанасова отбеляза и че на провелото се Общо събрание вчера, Федерацията е приела шест нови клуба. „Вчера се проведе редовното годишно отчетно общо събрание. Нямаше никакъв проблем, това са задължителни общи събрания, на които се приема бюджет. Приехме шест нови клуба, по два клуба в Гоце Делчев и Сандаски, и във Враца“.

Турнирът, който предстои, ще бъде много интересен за нашите момичета заради сериозната конкуренция. В момента е много по-цветно, вдигна се нивото на художествената гимнастика в цял свят, състезанията ще бъдат много интересни. Призовавам хората да ни подкрепят и в зала „София“, и в зала „Арена Армеец“. Момичетата показаха потенциала на съчетанията си, те не са в оптимална форма, подготовката се забавя, но при нас всичко е навреме. Момичетата са мотивирани и се надявам на квота още тази година. Още в петък ще съдийствам за първи път за България на международния турнир тук в София. Росина Атанасова също взе изпита си, но тя е утвърден съдия. Вълнувам се и се гордея да защитавам България“, бяха думите на Владинова. /БГНЕС