Росен Желязков: Бюджетът ще бъде приет преди празниците

Бюджетът ще бъде приет преди празниците. Като дата, зависи и от графика на приемането и на Конституцията, така че ще бъде в един от дните – 20, 21, 22 декември.


Това заяви председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

Желязков припомни, че в бюджета са заложение 1,8 млрд. лева за инвестиционни разходи за общините.

"Това е по индикативен размер. Това е и по видове работи и дейности за инфраструктурни проекти, свързани с пътната, ВиК инфраструктурата, с благоустрояването на общините до конкретни проекти, които трябва да бъдат довършени до 31 декември 2026 г.", обясни той.

Желязков поясни, че това са проекти с висока степен на готовност за изпълнение и финансиране, което, увери той, ще бъде гарантирано през 2024 г.

Попитан очаква ли да има напрежение по определени точки на държавния бюджет за 2024 г., председателят на парламента отговори: "В Бюджета винаги има напрежение, защото това е спор за политики. Това е начинът всяка политическа сила да представи себе си пред обществото за алтернативите, които може да предложи, свързани с управлението на публичните финанси."

Желязков все пак, обаче, се надява, че ще бъде в рамките на политическия дебат.

Относно отстъпките от страна на Австрия за Шенген, той заяви, че позицията на страната ни и в момента е, че ние очакваме България да се присъедини към Шенгенското пространство изцяло – и сухопътно, и по въздушен път, като отбеляза, че отговаряме на критериите. "Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички на Европейския съюз без да има мандат, така че аз не мисля, че която и да е държава-членка има мандат и от Комисията, и от Европейския парламент", категоричен е Желязков.

Председателят на парламента обясни, че му е трудно да прогнозира какви конституционни промени ще бъдат направени сега преди да са внесени. Според него авторите на промените в Конституцията ще се съобразят с обществените обсъждания.

Неговото мнение е, че трябва да бъде разширен кръгът от лица, които могат да бъдат избирани за служебен премиер, но той самият няма да внася предложения. Освен това Желязков смята, че трябва да се мисли и малко по-широко. /БГНЕС