Росен Христов: Не ни очаква студена зима, Чирен е запълнен на 63%

Въвличане на нашето правителство в преговори с руското правителство няма да доведат до по-положителен резултат. Преговорите имат много силен политически нюанс от руската страна.

Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, пред бТВ.

Христов обясни, че с „Газпром“ преговаря българската страна по договора – "Булгаргаз". "Изчакваме позицията и отговора на „Булгартрансгаз“. Проблемът е, че от тях не сме получили отговори по-важни въпроси, няма най-важен въпрос, комплексни са нещата. Страните, които преговарят са „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”", подчерта той.

Министърът каза, че за обществото е много по-добре да знае, че се работи по много решения и добави, че паралелно с инициативите с преговорите с „Газпром”, те работят и по осигуряване на тръбен газ и други видове газ.

Той заяви, че докато достигнем до условия на плащане, ние няма да можем да вземем количествата, които трябва да вземем. "Какво става, ако подаванията спрат, каква е нашата защита, ние трябва да договорим елемент на защита“, категоричен е министърът.

Христов обясни, че проблемът с танкерите се състои в това, че няма къде да ги разтоварим. „Слотовете към 3 август, бяха разпродадени, включително и с разширението. Можехме да ги закупим от частни посредници”, каза той и уточни, че това щеше да доведе до по-висока цена на газа.

„Танкерите пристигат на два пъти по-висока цена от това, което бизнесът обясни, че може да купува. Този, който е доставен от предишното правителство някой ще го купи, но други минават на алтернативни горива“, обясни той. „Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена", подчерта Росен Христов.

Той съобщи, че в средата на октомври гръцката страна ще обяви търг за слотове за догодина и българската страна задължително ще участва в тях. „Много по-добре е да осигурим първо слотовете, а след това танкери, това е правилният начин”, категоричен е Христов

Министърът каза, че те са успели да договорят един слот в Турция, на който да се разтовари единият танкер. „За съжаление, турците успяха да осигурят в кризисната ситуация само един слот, за другите не намерихме капацитет“, посочи Христов.

Той заяви, че ще преговаряме с Турция за по-системно осигуряване на газ и добави, че цялостната картина ще се изясни до края на септември.

Министърът каза, че в момента по интерконектора с Гърция не тече газ. „В момента се тества системата за управление, оптичните кабели, довършват се елементи по структурата и някой други елементи“, каза той.

Христов съобщи, че са получили писмо, което потвърждава, че от първи октомври по интерконектора ще потече газ. „Булгаргаз влязоха в контакт с Азербайджан за допълнителни количества газ, очакваме от тях да ни кажат цена, надявам се да постигнем оптимално споразумение“, заяви той.

Министърът каза, че за момента имаме достатъчно алтернативи, по които да работим. „Не ни очаква студена зима. Идеята е да оптимизираме цената, бизнеса да я толерира и цялата ни икономика да заработи“, обясни Христов.

Той каза, че към днешна дата "Чирен" е запълнен на 63% и се очаква да го запълним 80%. "За момента пълним газохранилището с газта идваща в България. Тези 63% не са всички за България, част от количествата са гръцки. Това, че „Чирен“ се пълни не е директна предпоставка, че сме напълно осигурени. Това е буфер на който ние разчитаме, но ключът към решаването на кризата е да открием достатъчен брой алтернативи, за да сме сигурни че ще покрием нужните количества., подчерта Христов.

Министърът каза, че се водят и ще се водят преговори с Русия, Азербайджан, Турция и Гърция.

Христов каза, че с проекта АЕЦ Белене не се занимава, но се занимават се с диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй. „Създадохме работна група, набираме експерти, както български, така и чуждестранни на много високо ниво. Отчетите и анализите ще бъдат на много високо ниво, не мога да се обвържа със срокове“, каза той. /БГНЕС