Роналдо: Ние с Меси променихме историята на футбола

Кристиано Роналдо заяви, че той и Лионел Меси „са променили историята на футбола“, след като нападателят на Ал Насър не попадна сред номинираните за наградата „Златна топка“ тази година за първи път от 2003-а насам.


Седемкратният носител на най-престижното индивидуално отличие Меси отново попадна в списъка с номинирани, след като миналата година не бе в него след неособено силен престой в Пари Сен Жермен. 36-годишният футболист прекара два сезона на „Парк де Пренс“, преди да напусне в посока Мейджър Лийг Сокър, където защитава цветовете на Интер Маями от това лято. Включването на нападателя в списъка тази година се дължи на успеха му в края на 2022, когато той стана световен шампион с Аржентина. Това му постижение с националния отбор на „гаучосите“ го прави един от фаворитите за званието.

Роналдо е петкратен носител на „Златната топка“, но преминаването в Ал Насър миналата година може да го възпре от бъдещо попадане сред номинираните за наградата. Въпреки това, Роналдо и Меси доминират спорта в последните 10-15 години, като са считани от мнозина за двама от най-великите футболисти на всички времена.

Говорейки за съперничеството си с Меси, докато е ангажиран с националния отбор на Португалия, Роналдо бе щастлив да се фокусира върху споделените им постижения, казвайки следното: „Тези, които харесват Кристиано Роналдо, не трябва да мразят Меси и обратното. Ние се справихме добре, променихме историята на футбола. Уважават ни по целия свят, това е най-важното нещо. Той следваше пътя си и аз следвах моя, независимо че играем извън Европа. От това, което видях, той се справя добре – както и аз. Наследството продължава, но не разглеждам съперничеството по този начин. Споделяли сме една и съща сцена много пъти, 15 години вече. Не казвам, че сме приятели, никога не съм вечерял с него, но сме професионални колеги и се уважаваме взаимно“.

Коментирайки трансфера си в Саудитска Арабия, който се случи преди няколко големи сделки в тази посока през лятото, Роналдо добави: „Знаех, че това ще се случи, казах го преди шест месеца и всички си мислеха, че аз съм лудият. Но се оказва, че лудият не е толкова луд – оказва се, че да играеш в Арабската лига е нещо нормално. За мен беше страхотна привилегия да сменя културата на страна по отношение на футбола и да дойдат големи звезди в Саудитска Арабия. Аз бях пионерът и съм горд от това. Това, което най-много искам, е да не спирам да еволюирам, така че първенството да бъде на висота“, завърши той. /БГНЕС