Рогът на изобилието се изсипа на площада в Кюстендил

Рогът на изобилието се е изсипал днес на площада в Кюстендил, където се провежда 13-ят традиционен празник на плодородието, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Десетки щандове на читалищата в кюстендилските села, разположени на площада в града, показват изобилието от плодове и зеленчуци на този край, считан за овощната градина на България.

Те са аранжирани с много любов и търпение, представят плодовата палитра на този край, увековечен в картините на Владимир Димитров-Майстора.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие в града, който представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. /БГНЕС