„Рогът на изобилието“ се изсипа в Кюстендил на Празника на плодородието

Традиционният и емблематичен за град Кюстендил "Празник на плодородието", се провежда в града под Хисарлъка, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Четиринадесетото издание на празник-рогът на изобилието,се провежда за първи път пред Художествената галерия „Вл. Димитров-Майстора“.

Празникът на плодородието” увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на "Празника на плодородието"се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите.

А мотото на 14-то издание е:

-Докоснете се до изобилието, възнаградило човешкия труд!

-Опитайте плода, роден от чистата кюстендилска земя!

-Усетете аромата на истинското плодородие!/БГНЕС