Родители на неприети в градините деца пак излизат на протест

Родителите на неприети в детските градини и ясли деца и днес ще излязат на протест пред Столична община, предаде репортер на БГНЕС.

Това е поредният протест на родители на деца, останали извън класирането. 12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено на 29 май.

"Ние родителите на неприети и приети деца ще изразим негодуванието си от смазващата ни държава в лицето на управляващите, която ни принуждава да оцеляваме на ръба. Не вярваме на поредната измислица за компенсация от 650 лв.", заявяват родителите. "Искаме прецизиране на сумата, както и понижаване на критериите за получаването ѝ. Искаме си местата, които трябва да бъдат осигурени на всяко едно българче. Държавата, която разигра децата ни на лотария и остави хиляди дечица гледащи яслите и градините само от външната им страна.

Искаме обяснение за случващото се, както и предложения за решаване на проблемите в най-кратък срок.

Искаме довършване на започнатите проекти и ударно строителство на нови детски заведения доколкото това е възможно, посочват родителите.

Искаме компенсация за неприетите деца без ограничение във възрастта. По-малките също заслужават обезщетение. В срока между 2 и 3 годишна възраст всяко едно семейство остава без помощ от държавата, (майчинство) което прави препитаването на повечето семейства още по-трудно", подчертават още родителите.

БГНЕС припомня, че след първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто. Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат официалните данни на общината. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи. /БГНЕС