Род Стюарт нае дом за многодетно украинско семейство

Сър Род Стюарт и съпругата му Пени Ланкастър са наели дом за семейство от седем украински бежанци, след бягството от разкъсваната им от война родина.

77-годишната музикална легенда е закупил къща в Бъркшир, обзавел е жилището и е обещал да плаща наема и сметките поне една година за съпрузите Ростислав и Елена и техните деца: Тарас, 17 г., Костя, 16 г., Роман, 13 г., Мария, 10 г., и Димтро, 2 г., след като те избягаха от разкъсваната от война страна след нахлуването на Русия в Украйна.

Род решава да предприеме действия, след като една вечер заедно със съпругата си, 51-годишната Пени Ланкастър, наблюдавали по новините развоя на опустошителните сцени.

Той каза пред вестник "Дейли Мирър": "Думите не могат да опишат това, което гледахме. Бомбардирането на невинни деца, бомбардирането на болници и детски площадки. Както всички останали, и ние бяхме напълно безпомощни. Не пожелавам това на никого. Това е зло, чисто зло. Роден съм малко след [Втората световна] война, така че семейството ми има много спомени от нея. Ето колко опустошително беше за мен. Не съм мислил, че ще видим отново сухопътна война с танкове".

Тогава Род и племенникът му Уорън измислят план да напълнят камиони с провизии и да ги закарат до украинската граница.

Изпълнителят на хита "Не искам да говоря за това" искал сам да предприеме пътуването, но бил посъветван да не го прави и камионите върнали 16 бежанци в Берлин.

След това той се свързал с Ростислав и семейството му - които не били част от 16-те, върнати от неговия автомобил - и певецът е дал работа на други двама бежанци в имението си в Есекс.

Род се пошегува, че семейството е знаело кой е той, защото е оставил "около 500 компактдиска" в къщата за тях, и призна, че е било "наистина прекрасно" да се срещне с тях за първи път.

Той допълва: "Влязох през вратата и всички те се спуснаха по стълбите, красиво облечени в украински национални носии”./БГНЕС