РИОСВ-Бургас откри нарушения в защитената зона на плаж Несебър - юг

Екоинспекцията в Бургас установи нарушение на плаж Несебър - юг. Преди дни концесионерът на плаж "Несебър-юг" Кирил Спасов сигнализира институциите, че багер е прокопал ров по продължение на 300 метра в пясъчните дюни край ивицата, които са защитена територия.

Направеният ров не унищожил пряко дюните, но е нарушил целостта на защитена местност по НАТУРА, където са забранени всякакви изкопни дейности. Извършителите от Държавното ловно стопанство в Несебър ще бъдат глобени.

„Не е засегната защитената територия, която обхваща петте дюни, но режимът за запазването на местообитанията е същият като този за защитена територия. Така че нарушения има извършени. Ще бъдат направени предписания да бъде възстановено местообитанието и целият район в ландшафтен вид, какъвто и бил преди това нарушение", заяви Павел Маринов, директор на РИОСВ Бургас.

БГНЕС припомня, че сигнал за унищожени дюни подаде концесионерът на плаж Несебър - Юг в края на миналата седмица.

От Държавното ловно стопанство в Несебър се оправдаха, че са направили изкопа, за да се спре навлизането на АТВ-та върху дюните. От екоинспекцията в Бургас са категорични, че ще се търси друг начин да бъде спряно навлизането на моторни превозни средства върху дюните./БГНЕС