Ринс спечели в Австралия, Баная е новият лидер в генералното класиране

Испанският пилот Алекс Ринс триумфира в наелектрилизиращото Гран При на Австралия, пореден кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP, докато лидерът в генералното класиране Фабио Куартараро отпадна от състезанието и загуби още почва в битката за защита на титлата си.

Франческо Баная завърши трети и изпревари досегашния лидер и световен шампион Фабио Куартараро.

Състезателят на Сузуки Ринс започна от десета позиция на стартовата решетка днес и финишира на 0.186 сек пред шесткратния световния първенец Марк Маркес от Испания. Трети се нареди Франческо Баная, който поведе в подреждането. Пилотът на Дукати стартира състезанието на само две точки от първото място зад действащия първенец на планетата Куартараро в битката за титлата и сега влиза в предпоследния старт за кампанията в Малайзия с аванс от 14 точки пред французина.

Разликата можеше да бъде дори по-голяма, тъй като Баная водеше преди финалната обиколка на пистата във Филип Айлънд, преди да бъде изпреварен както от Ринс, така и от Маркес. Куартараро със своята Ямаха започна от пета позиция, но направи огромна грешка и първоначално отиде на 22-о място, преди да отпадне от състезанието. Така той няма вече точка в три поредни старта, а шансовете му за титлата продължават да намаляват.

Алекс Ринс грабна победата на пистата във Филип Айлънд.

Сред останалите претенденти за титлата, испанецът Алейш Еспаргаро остана девети и е на 27 точки от от върха, докато Енеа Бастианини е пети, на 42 пункта от лидера. Хорхе Мартин стартира от полпозишън и води през по-голямата част от времето в ранните етапи пред Маркес, преди Баная да поеме водачеството в 15-та обиколка. /БГНЕС