Рим критикува Берлин на тема миграционна политика

Докато Рим работи по въвеждането на по-строги мерки за спиране на потока от пристигащи мигранти, министърът на отбраната Гуидо Кросето заяви, че германският план за финансиране на неправителствени организации, които помагат на мигрантите в Средиземно море, представлява проблем за Италия, съобщи „TVP World”.


Говорител на германското външно министерство обяви, че Берлин въвежда в действие парламентарна програма за финансова подкрепа както за инициативи на сушата, така и за гражданско морско спасяване, в отговор на твърдения в италианските медии.

"Получихме няколко заявления за финансиране. Разглеждането им вече е приключило в два случая", заяви говорителят, като уточни, че финансирането възлиза на между 400 000 и 800 000 евро за всеки проект.

Кросето заяви пред вестник "Ла Стампа", че Рим възприема действията на Германия като "много сериозни", но добави, че страната му е посветена на борбата с трафикантите на хора, които според него трябва да бъдат третирани като "международни престъпници".

"Берлин се преструва, че не осъзнава, че по този начин причинява трудности на една страна, която на теория би трябвало да бъде приятел", каза италианският военен министър, който е и високопоставен член на партията "Италиански братя" на министър-председателя Джорджа Мелони.

Външното министерство на Германия заяви, че спасяването на човешки живот в морето е "правен, хуманитарен и морален дълг"./БГНЕС