Рибакина отстрани световната номер 1 за четвъртфинал с Остапенко

Световната номер едно Ига Швьонтек отпадна в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия, като загуби в директен сблъсък с Елена Рибакина, настояща шампионка от Големия шлем. Рибакина, победителката от Уимбълдън през 2022 г. от Казахстан, победи Швьонтек, шампионка от Откритото първенство на Франция и САЩ, с 6-4, 6-4 за 1 ч. и 29 мин. на "Род Лейвър Арена", за да се класира на четвъртфиналите.

Ига Швьонтек ще трябва да почака за първа титла в Мелбърн.

"Беше наистина труден мач и аз наистина уважавам Ига", каза Рибакина. "Тя е млад играч и мисля, че игра наистина добре", добави тя за 21-годишната полякиня. "Това е голяма победа и съм просто щастлива, че стигнах до още един кръг". На четвъртфиналите Рибакина ще се изправи срещу Бившата шампионка на Ролан Гарос Йелена Остапенко, която елиминира седмата в схемата Коко Гоф от САЩ със 7-5, 6-3.

Швьонтек поведе с 40-0 в откриващия си сервис гейм и с 15-40 при предаването на Рибакина в следващия. Но именно високата 1,84 м руска тенисистка показа своята устойчивост и сила, за да спечели и двата гейма за ранна преднина от 2-0. Полякинята се успокои и удържа в следващия гейм, а след това продължи да атакува, като създаде три точки за пробив и геймовете на 2-2. При 3-3 и 30:30, първата двойна грешка на Швьонтек даде нов шанс на Рибакина, който тя оползотвори със страхотен бекхенд по обратния диагонал на корта. Шампионката от Уимбълдън сервира комфортно, забивайки четвъртия си ас при първия си сет пойнт, за да излезе напред след 42 минути.

23-годишната Рибакина беше на корта повече от два часа и стигна до тайбрек от 10 точки в третия сет, за да отстрани миналогодишната финалистка Даниел Колинс в третия кръг. За разлика от нея, Швьонтек загуби само един гейм и не се изправи пред точка за пробив по време на победата си над испанската квалификантка Кристина Букса в последния кръг. Швьонтек се активизира в началото на втория сет, атакува от форхенд и веднага проби за 2-0 под скандиранията "Ига, Ига" на малкия, но шумен контингент от полски фенове, облечени в червено и бяло. Рибакина проби при 1-3, когато първият сервис на Швьонтек я изостави. За разлика от нея, Рибакина вече изстрелваше сервисите си със сила и точност, а петият ѝ ас ѝ помогна да изравни при 3:3.

Йелена Остапенко е бивша шампионка на Ролан Гарос.

"Мисля, че сервирах добре и просто се борех малко от едната страна", каза спокойната Рибакина. "Но във важните моменти играх наистина добре и това направи разликата". Шестият форхенд уинър в мача от страна на Рибакина създаде трети, който тя взе, когато полякинята затвори мрежата и сервира с лекота, за да вземе мача. /БГНЕС