Рибакина и Сабаленка ще спорят за титлата в Австралия

Казахстанката Елена Рибакина и Арина Сабаленка от Беларус ще се изправят една срещу друга във финала на Откритото първенство на Австралия, след като записаха чисти победи в полуфиналните си мачове днес.

Елена Рибакина.

В първия полуфинал Рибакина надигра Виктория Азаренка със 7-6 (4), 6-3 за около един час и 45 минути игра. Казастанката, действаща шампионка на Уимбълдън, се оказа в ролята на догонваща в откриващия сет след пробив на двукратната победителка в Мелбърн. Азаренка обаче бързо сдаде преднината си, а по-добрата игра на Рибакина ѝ гарантира нов брейк и аванс от 5-3. Сервирайки за спечелване на частта обаче тя се пропука, пропускайки и сетбол, като в крайна сметка се стигна до тайбрек, след като 22-та в схемата спаси три точки за пробив в 11-ия гейм. В тайбрека и двете направиха грешки, като Рибакина имаше два сервиса при 5-2 в своя полза, но загуби и двете точки. Впоследствие това обаче направи и Азаренка, което доведе и до сет за казахстанката след точно час игра.

Вторият сет стартира по-добре за Рибакина, която поведе с пробив за 3-1. При 5-2 тя сервираше за мача, но нервите ѝ не издържаха и Азаренка върна един от брейковете. Беларускинята обаче продължи с брака в играта и допусна нов пробив, който се оказа фатален и сложи край на участието ѝ в турнира. Рибакина направи три пъти повече асове от съперничката, като завърши с положителен баланс при уинърите и непредизвиканите грешки – 30-21, докато Азаренка приключи с 26-27.

За Рибакина това ще бъде втори финал в турнирите от Шлема, след като миналото лято тя надигра Онс Жабер от Тунис в спора за титлата на Уимбълдън. Азаренка ще трябва да почака поне още една година за трети финал в Австралия, където триумфира през 2012 и 2013 години.

Арина Сабаленка

В късния мач Арина Сабаленка от Беларус победи полякинята Магда Линет със 7-6(1), 6-2 и се класира за първи финал в турнирите от Големия шлем в кариерата си. 24-годишната Сабаленка, която бе загубила предишните си три полуфинала в Шлема, показа тенис на изключително високо ниво, за да запише шести пореден успех без загубен сет в Мелбърн.

Непоставената Линет започна силно двубоя и проби още на старта, след което дръпна с 2-0, но Сабаленка бързо навакса изоставането, а до края на сета нямаше повече пробиви и се стигна до тайбрек. В него Сабаленка бе безгрешна и взе откриващите шест точки, преди да се наложи със 7-1. Линет спечели откриващия гейм и на втората част, но с агресивна и точна игра Сабаленка спечели пет поредни гейма за аванс от 5-1. В следващия гейм полякинята отрази три мачбола на собствен сервис, но след това тенисистката от Беларус затвори мача на своето подаване след час и 33 минути игра.

Сервисът бе основното оръжие на Сабаленка днес, като тя спечели 70 процента от точките на първи сервис и 64 - на втори. Тя реализира цели 33 печеливши удара срещу едва 9 за Линет, докато балансът при непредизвиканите грешки бе 25/16.

"Магда е невероятна тенисистка, игра страхотен тенис, много съм щастлива в момента. Атмосферата бе невероятна. Не започнах добре, но в тайбрека намерих ритъма си и започнах да вярвам на ударите си. Рибакина е невероятна тенисистка, играе агресивно, вече има титла от Големия шлем, ще бъде страхотен финал", сподели Сабаленка след двубоя.

Финалът на Аустрелиън Оупън при жените ще се играе в събота. /БГНЕС