Рибакина и Жабер е финалът на Уимбълдън при жените

Елена Рибакина се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като елиминира Симона Халеп след успех с 6-3, 6-3 за около един час и 20 минути игра.

Родената в Русия казахстанка започна по-уверено от шампионката от 2019 от Румъния и стигна до пробив в първия й сервис гейм. Това се оказа достатъчно за 23-та в света да поведе в частите. Във втората отново Рибакина първа стигна до брейк, но този път Халеп показа борбен дух и го върна. Моментален рибрейк даде отново контрол на казахстанката и тя не погледна назад, правейки още един пробив, след който ликува с победата.

Елена Рибакина.

Тя завърши с пет аса и нито една двойна грешка, докато Халеп се срина и приключи без директна точка от сервис и с цели девет двойни. Румънката спечели само 38% от точките на втори сервис за целия мач.

Така, в спор за титлата в събота следобед Рибакина ще играе с друга дебютантка на финал в турнирите от Големия шлем – Онс Жабер, която по-рано през деня сложи край на приказката за34-годишната Татяна Мария, печелейки в три сета с 6-2, 3-6, 6-1, един час и 45 минути игра.

Тунизийката, втора в света и трета в основната схема, стартира блестящо срещата и след две пропуснати възможности в откриващия сервис гейм на 34-годишната германка, стигна до брейк в четвъртия и направи още един в седмия гейм, за да поведе в резултата. Във втората част ролите се размениха и Мария осъществи един пробив, който се оказа достатъчен за вкарване на мача в трети сет.

Онс Жабер (д).

В него силите на завърналата се преди по-малко от година заради майчинство германка се поизчерпаха и тя нямаше отговор на силната игра на 27-годишната африканка. Жабер направи четири аса, спечели 71% от точките на първи сервис, спаси една от двете възможности за пробив пред съперничката и завърши с цели 39 уинъра и 30 непредизвикани грешки, докато Мария приключи с отрицателен баланс от 17 печеливши удара и 26 непредизвикани грешки.

Така, втората ракета в света се класира за първия си финал в турнирите от Шлема и е първата африканка, която го прави в Оупън ерата - преди нея това са постигали южноафриканките Боудър Пийкок (на Ролан Гарос през 1927) и Рене Шуурман (на Аустрелиън Оупън през 1959). /БГНЕС