Рибакина е първата полуфиналистка в Австралия

Шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина се класира за първия си полуфинал на Аустрелиън Оупън с победа над латвийката Йелена Остапенко с 6-2, 6-4, предаде АФП.

22-та поставена в схемата Рибакина преодоля бившата шампионка от Откритото първенство на Франция, поставена под номер 17, за час и 19 минути игра на "Род Лейвър Арена" и ще срещне Джесика Пегула (САЩ) или Виктория Азаренка (Беларус) за място във финала.

"Супер щастлива съм, че за първи път съм на полуфинал", заяви казахстанската звезда. "Беше невероятна атмосфера". Рибакина беше заявила, че "може да победи всеки", след като в неделя отстрани световната номер 1 Ига Швьонтек. Тя проби още в началото Остапенко и заби три аса, за да достигне до 3-1. В следващия гейм при 15-40 Рибакина се измъкна от проблемите, с които се сблъскваше и затвори първия сет за 32 минути.

Остапенко увеличи силата на ударите си на земя в началото на втория сет, като проби за 2-0. Но спокойната Рибакина отвърна на удара и спаси още четири точки за пробив в следващата част, за да изравни при 2-2. При 6-5, когато сервираше за мача, обикновено уверената казахстанка изпусна два мачбола, преди 11-ят ѝ ас да подпечата успеха ѝ.

"Разбира се, че бях нервна, особено в последния гейм, но не толкова, колкото преди мача", каза тя. "Така че съм супер щастлива, че успях да овладея емоциите си и играх наистина добре днес". /БГНЕС