Рибакина детронира Швьонтек и ще спори със Сабаленка за титлата на Индиан Уелс

Елена Рибакина се класира за финала на силния тенис турнир в Индиан Уелс, САЩ, след като детронира действащата шампионка Ига Швьонтек след успех с 6-2, 6-2. Срещата продължи малко над един час и 15 минути.

Елена Рибакина.

Двубоят стартира по отличен начин за шампионката на Уимбълдън, която започна с ранен пробив в подаването на световната номер 1. Швьонтек имаше две точки за връщане на брейка, но казахстанката се справи. След това тя удържа сервиса си и направи още един пробив в края на сета. Втората част се разви по идентичен начин. Рибакина започна с пробив, като направи още един за аванс от 5-0. Полската й съперничка спаси "геврека", а след това отрази два мачбола на сервис на 10-та в схемата, за да върне един от пробивите. След това обаче Швьонтек допусна нов брейк, а с това загуби и полуфиналния сблъсък.

Рибакина загуби само шест точки на първи сервис за целия мач, като отрази три от четирите възможности за пробив, докато световната номер 1 не успя да спаси нито един от петте шанса пред съперничката. По този начин Швьонтек продължи с по-трудното начало на сезона - полякинята защити титлата си в Доха, след даде само три гейма на Джесика Пегула, но загуби финала в Дубай от Барбора Крейчикова, а сега не успя да защити титлата си в Индиан Уелс.

Рибакина ще спори за трофея с втората ракета в света Арина Сабаленка. Беларускинята даде пет гейма на миналогодишната финалистка Мария Сакари. Рибакина и Сабаленка ще се изправят една срещу друга в повторение на финала от Аустрелиън Оупън, където представителката на Беларус постигна трисетов успех за първата си титла от Големия шлем. /БГНЕС