Риана, Джей Ло и Зендая в парижката Седмица на висшата мода

Дженифър Лопес в "Скиапарели", Риана в "Диор": Седмицата на висшата мода бе открита в Париж с бляскава галерия от звезди и блестящи творения, предаде АФП.


Не трябва се бърка със Седмицата на модата в Париж; Седмицата на висшата мода за жени се провежда през януари за лятото и през юли за зимата, и то само в Париж, тъй като е френски специалитет, защитен със законов статут.

Това е затворено събитие, на което само пресата и клиентите могат да присъстват на представянето на уникални модели, които трябва да бъдат изработени ръчно.

Както често се случва, първият ред краде шоуто от подиума.

На шоуто на „Скиапарели“, бяха актрисата Зендая, певицата Дженифър Лопес, и Карла Бруни. Анна Уинтур, главен редактор на списание „Vogue“, също наблюдаваше ослепителното шоу.

Най-големите клиентки на марката, бяха седнали на първия ред, облечени в ефектни рокли.

Темата на ревюто, замислена от дизайнера Даниел Роузбъри, беше "същества от отвъдното".

Историческата къща, която прави само висша мода, отново отмести границите на технологиите, създавайки минирокля, изработена от фрагменти от твърди дискове, микропроцесори и дискети.

Но нямаше да се избегне уестърн естетиката, определено в стила на сезон 2025, с експлозивно сако с ресни сред кадифени плащове и позлата, поклон от дизайнера към родния му Тексас.

В музея Роден, инсталация на художничката Изабела Дюкро за „Диор“ покри гигантската зала, построена от LVMH за 13-минутното шоу.

Мария Грация Чиури, директор на дамските линии на „Диор“, обясни, че за този семестър се е потопила в мислите на философа на естетиката Валтер Бенямин, връщайки се към определението за произведение на изкуството.

По традиция висшата мода е и демонстрация на "мека сила" в столицата на модата.

От икономическа гледна точка "със своята изключително селективна клиентела ,висшата мода не само стимулира сделките, но и затвърждава позицията на френската столица като световен център на творчеството", каза пред „Fashion Network“ Паскал Моран, ръководител на Френската федерация за висша мода.

30 модни къщи са включени в официалния календар на седмицата на висшата мода, която продължава до 25 януари. /БГНЕС