Режисьорът Найт Шаямалан оглавява журито на Берлинале

Американският енигматичен режисьор М. Найт Шаямалан ще оглави журито на 72-рия филмов фестивал в Берлин през февруари, който ще се проведе като присъствено събитие.

Американският режисьор от индийски произход се прочу през 1999 г. с психологическия трилър "Шесто чувство" с Брус Уилис в главната роля, който получи шест номинации за "Оскар". Оттогава насам 51-годишният режисьор е създател на множество филми със свръхестествен привкус и напрежение като "Посещението", „Без/смъртен“ и миналогодишния „В капана на времето", както и телевизионния сериал "Wayward Pines".

Артистичният директор на фестивала Карло Катриан заяви в изявление, че за него е "удоволствие и чест", че Шаямалан е приел поканата да бъде председател на журито.

"В средите на американския филмов бизнес Шаямалан е уникална фигура, режисьор, който остава верен на своята визия", каза той. "Тази вярност на своя идеал е и това, което търсим в нашата селекция."

Шаямалан заяви, че с нетърпение очаква да оценява международния състав на Берлинале - първата голяма европейска кинопроява за годината, като заедно с Кан и Венеция се нарежда сред най-добрите филмови фестивали на континента.

"Възможността да подкрепям и приветствам най-добрите таланти в света в разказването на истории е подарък, който приех с радост", каза той.

Берлинале, както е известно събитието, ще се проведе от 10 до 20 февруари.

Тазгодишният победител в надпреварата за голямата награда "Златна мечка" беше румънската социална сатира "Bad Luck Banging or Loony Porn".

Събитието се проведе в две части, като през март имаше онлайн издание, последвано от прожекции на открито през лятото, когато пандемията от коронавирус отслабна. /БГНЕС, АФП