Революционно съобщение от света на науката: Скоро в нашето небе ще се появи второ Слънце

Бетелгейзе, десетата по яркост звезда, видима на нощното небе, и втората по яркост в съзвездието Орион, наскоро отбеляза 50% увеличение на яркостта си. Изследователи от японския университет Тохоку твърдят, че това говори за възможността за предстояща свръхнова, която би имала значително въздействие върху нас, поне временно.


Те смятат, че предстоящият взрив е основната причина за толкова голямото увеличение на яркостта на Бетелгейзе, се казва в доклад, публикуван в платформата arXiv. Статията предстои да бъде публикувана и w списанието Monthly Notices of the Royal Astronomy Society, цитирано от spotmedia.ro.

Всъщност отдавна се предполага, че Бетелгейзе е в последните си мигове. Според изчисленията на специалистите звездата би трябвало да се е превърнала в червен гигант преди около 8 - 8,5 млн. години, което е знак, че вече е изразходвала почти цялото гориво, с което разполага. По-конкретно, чрез ядрен синтез водородът се е превърнал в хелий, което е довело както до разширяване, така и до охлаждане на звездата. Тъй като хелият се превръща в тежки елементи, като например въглерод, а след това във все по-тежки, звездата ще стане свръхнова, отбелязвайки края на своето съществуване.

Бетелгейзе може да експлодира и утре


Авторите на изследването признават, че е трудно да се определи еволюционният етап на звездата само през призмата на данните, с които разполагат. Но ако всички техни изчисления се окажат верни, Бетелгейзе ще избухне като свръхнова най-много до десетилетие.

Тук научната общност изобщо не е на едно мнение. Има гласове, които казват, че Бетелгейзе може да експлодира още утре, докато други твърдят, че е по-вероятно това да се случи след десетки, 1000 или дори 10 000 години.

Най-ярката регистрирана свръхнова се е случила през 1006 г. и е била видима месеци наред. От хрониките от онова време става ясно, че хората са можели да четат дори през нощта след експлозията. Сега някои учени твърдят, че трябва да очакваме около два светлинни месеца, както обяснява експерт от Парижката обсерватория пред Space.com. По принцип в небето ще има втори източник на светлина, почти толкова ярък, колкото нашето Слънце. /БГНЕС