Революционно изобретение зарежда телефони от слънчева енергия

През 2017 г. изследователи от шведски университет създадоха система, която може да улавя и съхранява слънчева енергия в продължение на 18 години. Изобретението беше радикална стъпка, но представляваше и голямо предизвикателство: превръщането на този запас от слънчева енергия в електричество.

Миналия месец шведските учени от университета "Чалмърс" изпратиха проба от уловената от тях слънчева енергия в Шанхай, където изследователи от университета "Дзяо Тонг" успяха да я преобразуват, съобщава „Евронюз“.

"Работихме върху разработването на молекулярни системи, които могат да улавят слънчевата светлина, да я съхраняват и да я освобождават като топлина при необходимост. Новото е, че разработихме устройство, което може да трансформира тази топлина в електрическа енергия по локален път", каза Каспер Мот-Пулсен, професор в Техническия университет "Чалмърс".

Новият генератор представлява свръхтънък чип, който може да бъде интегриран в електроника като слушалки, смарт часовници и телефони.

Разработката е революционна по своята същност, тъй като може потенциално да замени батериите, давайки възможност слънчевата енергия да бъде използвана по нов начин. Така ще се окаже подкрепа на климата, като същевременно ще даде възможност основните електронни устройства да бъдат поддържани в изправност. /БГНЕС