Ресторантьори протестират с черпаци и тави и искат оставки в здравето

Ресторантьори поискаха оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това те направиха с протестно шествие, което започна от Орлов мост, премина през парламента, президентството и завърши пред сградата на здравното министерство.

Исканията им бяха подкрепени от техни колеги в Слънчев бряг и Бургас, Пловдив и Варна, които също излязоха на протест-предупреждение срещу ново затягане на ограничителните мерки заради разпространението на COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов каза пред БГНЕС, че освен оставите искат и промяна на плана за действие при кризисни ситуации и от него да бъде премахната опцията да бъдат затваряни или ограничавани в работното време на заведенията.

"Отново се правят опити нашият бранш да бъде дискриминиран, да му бъдат наложени ограничения единствено и само на нашите обекти, да бъдат малтретирани отново нашите служители, да ни бъде ограничено работното време отново и то без да получим компенсации", посочи Коларов причините за недоволството им.

Притесненията им са засилени и от думи на здравния министър д-р Кацаров, според когото докато не се направи актуализацията на бюджета, няма да има пари за обезщетения.

Коларов коментира, че ако всички обекти, където се събират хора бъдат затворени, те са готови да платят цената, но не са съгласни само те да са изкупителните жертви в борбата на държавата срещу COVID-19. Според него вчерашното обявяване за затягане на мерките е било грешка, но очаква това да се случи следващата седмица, когато броят на новозаразените ще скочи.

Сервитьорката Силвия Иванова също иска оставите на тези, които искат да ги затворят, защото вече ѝ е омръзнало от упражнението "отвори-затвори", въпреки че на при предното затваряне е получила помощ от държавата.

"Как да гледаме тези деца? С какво да си плащаме сметките? Разбираме, че има коронавирус, това е така, но всички тези ограничения са нелепи", заяви тя и каза, че всички те искат да работят и да си изкарват парите по честен път, а не да получават обезщетения.

Кадър от Пловдив

Представителите на бранша от Пловдив блокираха кръстовището на Чифте баня в час пик. Докато се събираха по булевард "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември", те удряха с черпаци, тави и капаци на тенджери. По план кръстовището трябваше да бъде затворено за два часа, но собствениците на заведения и техният персонал отпушиха трафика след половин час. Решението си взеха след кратък разбор, на който заявиха, че не искат да създават неудобство на пловдивчани, а просто исканията им да бъдат чути.

От ресторантьорския бранш настояха да няма повече затваряне на заведения или ограничаване на работното им време. Съгласни са обаче персоналът да носи маски и обектите да се дезинфекцират непрекъснато.

Кадър от Слънчев браг

Работещите в нощни клубове в Слънчев бряг и ресторантьори по морето блокираха за кратко едното платно на изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия“. Първоначално обявеното затваряне на ключовия за града вход и изход, така и не се осъществи. Протестът се организира от местната структура на „Сдружение на заведенията в България“. Работещите в сектора по морето са категорични, че ако бъде въведен вечерен час за работа на нощните клубовете - 23.00 часа в разгара на сезона, то по-добре те изцяло да затворят.

БГНЕС припомня, че в телевизионно интервю тази сутрин служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения, но предупреди, че България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне.

Според данните на Националната информационна система за борба с COVID-19, 805 души са новозаразените с коронавирус, което е с 31 повече от вчера. В интензивни отделения са 101 души. Починали са 10 души.

Междувременно от МЗ информираха, че днес д-р Кацаров е провел среща с представители на театралното и сценично изкуство, на която са стигнали до единомислие, че културните и развлекателни мероприятия трябва да могат да се посещават от ваксинирани срещу COVID-19 граждани, дори при влошаване на противоепидемичната обстановка в страната. /БГНЕС