„Рено“ инвестира над 400 млн. евро в завода си в Бурса

Френският автомобилен производител Renault Group заяви, че планира да намали производствените си разходи, като увеличи използването на цифрови технологии и изкуствен интелект и обяви плановете си да разшири присъствието си в Турция.


Компанията ще инвестира 400 млн. евро до 2027 г., за да произвежда четири нови модела в завода си в турската северозападна провинция Бурса в сътрудничество с турския концерн OYAK Group, включително нов евтин SUV Duster.

Като част от своя "Международен план за действие 2027" Renault заяви, че има за цел да превърне Турция в експортен център за Европа и други страни по света.

Компанията заяви, че има за цел да намали производствените разходи на своите автомобили с до 50% през следващите четири години, като увеличи използването на цифрови технологии и технологии с изкуствен интелект.

В периода до 2027 г. компанията ще се стреми да намали производствените си разходи за един автомобил с 30 % за автомобилите с вътрешно горене и с 50 % за електромобилите.

Производителят на автомобили също така иска да намали времето за разработване на превозни средства от три години на две, се казва в изявлението.

Renault вече използва повече от 300 приложения с изкуствен интелект за идентифициране на автомобилни части, като например гуми, и за повишаване на контрола на качеството, и има за цел да увеличи броя им до 3000 до 2025 г.

Три от новите модели, които ще се произвеждат в завода в Бурса, ще бъдат проектирани така, че да отговарят на нуждите на клиентите в сегментите B и C SUV, заявиха от компанията.

Един от изтъкнатите модели е новото Renault Duster, което ще се предлага в Турция с опция за хибриден двигател през втората половина на 2024 г.

Според Фабрис Камболиев, главен изпълнителен директор на Renault, до 2027 г. една трета от продажбите на Renault в Турция трябва да бъдат електрически или хибридни.

"Ще превърнем нашия завод в Бурса в експортен център не само за Европа, но и за други страни по света", заяви Камболиев на среща с медиите в Истанбул./БГНЕС

Категории:

Тагове: