Рекордно спаднала производствена активност в Китай

Производствената активност в Китай намаля до най-ниското си ниво от февруари 2020 г., показват официалните данни в събота, най-новият знак за икономически спад, след като Пекин упорито преследва своя нулев отговор срещу Covid. Официалният индекс на мениджърите по покупки (PMI), ключов показател за производствената активност, достигна 47,4 през април.

Това е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Властите признаха, че "спадът в производството и търсенето" се е задълбочил.

Тези данни се появиха, тъй като политиката на Пекин за бързо премахване на инфекциите с блокиране и масови тестове беше сериозно подкопана от възраждането на пандемията чрез щама Omicron. Десетки градове, включително икономически центрове като Шенжен и Шанхай, бяха напълно или частично затворени през последните месеци. Негъвкавият подход, дори когато по-голямата част от света се научава да живее с вируса, нанесе нарастващи икономически щети, защото ограниченията нанесоха веригите за доставки и оставят стоките да се трупат в най-натовареното контейнерно пристанище в света. Старши статистикът от Националното статистическо бюро (NBS) Джао Цинхе призна, че някои предприятия трябвало да намалят или спрат производството, докато много фирми съобщават за увеличаване на затрудненията при транспортирането. /БГНЕС, АФП