Рекордно разпространение на коклюш в Чехия

Повече от 3000 чехи са се заразили с коклюш през тази година, което е най-високият брой от 60-те години на миналия век насам, като най-засегнати са тийнейджърите, съобщиха здравните власти.


Само през тази седмица лекарите са регистрирали 810 случая, а 80-годишният кмет на Прага Бохуслав Свобода заяви по-рано тази седмица, че е преодолял респираторното заболяване през последните дни.

След като на 13 март той присъства на политическа среща без маска на лицето, Зелената партия подаде наказателна жалба срещу него за небрежност при разпространение на инфекциозно заболяване.

Държавният институт за обществено здраве съобщи на своя уебсайт, че от 1 януари досега са открити 3084 случая на заболяването.

"Заболяването засяга всички възрастови групи", се казва в съобщението, като се добавя, че тийнейджърите са най-засегнатата категория.

Матяш Фосум, ръководител на отдела за обществено здраве в Министерството на здравеопазването, заяви, че епидемията вероятно достига своя връх в момента.

Главният здравен инспектор Павла Свърчинова каза, че в момента не се обмислят общи мерки за цялата страна, предаде АФП.

Тийнейджърите са най-силно засегнати, тъй като родителите често пренебрегват препоръчителната реваксинация на 10-11-годишна възраст. По-възрастните хора са били ваксинирани още като деца", добави тя.

В момента експертите по обществено здраве обсъждат реваксинацията на възрастните заради епидемията, каза още Свърчинова.

Ваксинацията срещу заболяването е задължителна в членката на ЕС с население от 10,8 млн. души, но не е ефективна за цял живот и някои хора отказват да я спазват.

Фосум заяви, че съседните държави също са изправени пред епидемия от магарешка кашлица.

Службата за обществено здраве на Словакия съобщи, че е регистрирала 123 случая на магарешка кашлица до края на февруари.

Преди 2020 г. в Словакия е имало "десетки до стотици" случаи годишно.

През януари сръбските медии съобщиха за смъртта на най-малко четири деца при епидемия от магарешка кашлица в столицата Белград, като лекарите обвиниха за разпространението на болестта недостатъчните ваксинации. /БГНЕС