Реките Юговска и Чепеларска замърсени с цианиди

Откриха завишено количество цианиди в реките Юговска и Чепеларска. Предварителните данни сочат, че замърсяването е 20 пъти над нормата, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Проверката, която беше извършена от РИОСВ и Басейнова дирекция, беше разпоредена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Той пристигна на мястото на замърсяване заедно с областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

“Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин. Не искаме да плашим никого. Експерти от РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция са установили система от тръби да прелива от хвостохранилището. Водата директно да се зауства в реката, което е недопустимо, защото то, ако може директно да се заусти, няма да има хвостохранилище има и аварии по помпите. Отиваме на място да се запознаем със ситуацията”, заяви министър Димитров.

Предполага се, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на град Лъки. “Не може да има извършваме такива зауствания нерегламентирано, казах ви всичко е тук и се вижда. Никой не ми се е обадил, случайно разбрах, че има цианиди в реката и извиках лабораторията на КЦМ, за да видим какво става”, заяви пред БНТ Атанас Марински, директорът на фирмата. /БГНЕС