Редки, екзотични маймунки са новите обитатели в зоопарка в Бургас

Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати са сред новите обитатели на зоопарка в Бургас. Те идват от долината на Амазонка, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.


Сурикатите Тимон и Пумба са сред най-новите обитатели в зоопарк Бургас. Те са симпатични, игриви и много любопитни. Живеят в дупки в земята и могат да стоят подобно на хора на два крака, за да наблюдават по-добре околността. Цветът на козината им е сив, бежов или светло кафяв. От осем до десет черни напречни ивици минават през тялото – от гърба до хълбоците, без да покриват главата и опашката. Козината около очите им също е черна. Ноктите на предните им крайници са много дълги и здрави, за да улесняват копаенето на дупки в земята. Сурикатите са разпространени в ЮАР, както и в южните части на Намибия и Ботсвана. Предпочитат саваните, но се срещат и в полупустинни области.


Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива близка до тази на лъва, оттам идва и названието на маймуната. Имат дружелюбен и закачлив нрав. Видът обитава Южна Америка и е застрашен от световно изчезване. Единствен е в България.


Памукоглавият тамарин е вид дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те вида примати, класифицирани като критично застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива./БГНЕС