Разтърсена България излиза срещу Грузия в търсене на първи успех в Лигата на нациите

България гостува на Грузия в четвъртия си мач от тазгодишното издание на Лигата на нациите. Двубоят от четвърта група на Лига С на турнира в столицата Тбилиси започва в 19:00 часа българско време.

Родните национали претърпяха една от най-срамните си загуби, след като бяха разбити от грузинците с 2:5 миналата седмица в Разград и ще се опитат да се реваншират за тежкото домакинско поражение, което на практика ни остави без шансове за прогрес в надпреварата. В добавка, отборът бе разтърсен след пътния инцидент, при който Тодор Неделев пострада тежко и бе опериран по спешност заради счупване на черепа. За щастие, капитанът на Ботев Пд е вече контактен и в стабилно състояние след случилото се в петък вечер. Лекарят на националния ни отбор д-р Бисер Бочев заяви по-рано днес, че ще са необходими 3-4 месеца, преди играчът отново да помисли за завръщане на терена.

Заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Христо Запрянов заяви на пресконференцията преди срещата утре, че „лъвовете“ възнамеряват да излязат на терена въпреки инцидента. Той разкри, че е имало разговори между тях, УЕФА и грузинците относно евентуално отлагане на двубоя, но в крайна сметка двубоят по всяка вероятност ще се проведе по предварителен план. „По повод информациите, че може да има отлагане на мача, искам да кажа, че България възнамерява да излезе на терена срещу Грузия в неделя. Имахме разговори и с УЕФА, и с колегите от Грузия – националният селекционер Георги Иванов изрази желание двубоят да се проведе по програма. Да, има намерение играчите ни да излязат утре с фланелки в подкрепа на Тодор Неделев – подочух, че ще има и ръкопляскания от трибуните в 8-та минута. Всяка една подкрепа е важна в този тежък момент“.

Временният селекционер Георги Иванов-Гонзо добави, че ситуацията е сложна след случилото се, което е шокирало всички в лагера на националите. Той трябва да вдигне нашите футболисти и след фиаското с Гибралтар в последния двубой на България в Лигата на нациите – „трикольорите“ направиха само равенство 1:1 при визитата си на „футболното джудже“. Страната ни ще търси първа победа в тазгодишното издание след двете си равенства със Северна Македония и Гибралтар и загубата от Грузия, който е лидер в подреждането с пълен актив от девет точки. Родните национали са трети с две точки, на една пред намиращия се на дъното Гибралтар, докато Северна Македония има четири пункта.

До момента България и Грузия са се изправяли седем пъти един срещу друг, като в официалните мачове "лъвовете" имат две победи, равенство и две загуби. Двете приятелски срещи завършват с успех на България, включително и последният мач между двата тима, който се игра в началото на септември 2021. Съдийската бригада ще бъде от Норвегия, като главен съдия е Еспен Ескас, а негови помощници ще са Ким Томас Хаглунд и Ян Ерик Енган. На ВАР-а ще са германски дует в лицето на отговарящия за системата Сьорен Щоркс и асистента му Рафаел Фолтин. Четвърти съдия е норвежецът Рохит Саги.

Това е последният мач за националния отбор по време на юнския цикъл от срещи в Лигата на нациите. „Лъвовете“ подновяват участието си на 23 септември, когато приемат аутсайдера в групата Гибралтар. /БГНЕС