Разследват Вучич за купен вот

Журналистическо разследване, публикувано в Сърбия, обвинява Сръбската прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич, че е организирала купуване на гласове чрез кол център преди предсрочните парламентарни избори на 17 декември.


Според разследването на сръбския Център за разследваща журналистика (CINS) партията е предложила на служители на кол център утрояване на заплатата, за да насърчи хората да гласуват за нейните кандидати, ако предоставят доказателство за гласуването си.

Един от техните журналисти кандидатства за работа в този кол център. На следващия ден тя е добавена в група в WhatsApp, наречена "M&J Lady Hostess" - името на агенция за хостеси, която според уебсайта им работи в няколко големи града в Сърбия.

Когато дошла да получи заплатата си за първия ден - 3000 сръбски динара (25,6 евро) - я попитали дали може да дойде на работа на 17 декември. Журналистката казала "да".

"Добре, така че дневната заплата (за 17 декември) е девет хиляди" динара, казали ѝ, но "трябва да гласувате преди да дойдете на работа и трябва да ми изпратите снимка [...] това е само гаранция [...] за вашата лоялност", се чува в разговора, който тя казва, че е записала.

Последните президентски, парламентарни и общински избори са проведени през април 2022 г. Тогава СНС на Александър Вучич и нейните коалиционни партньори спечелиха най-голям брой места в парламента - 120 от общо 250, а Вучич беше избран за президент на страната за втори път.

Две години по-рано, през 2020 г., парламентарните и общинските избори бяха бойкотирани от повечето опозиционни партии. /БГНЕС