Разследват крайнодесен австриец за връзка с нападателя от Крайстчърч

Австрийските власти нахлуха в апартамента на водач на крайнодясна групировка в разследване, което го свързва с човека, който стои зад смъртоносни атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, съобщиха официални представители.

При нападение в джамии в град Крайстчърч бяха убити 50 души на 15 март

Мартин Зелнер от IBOe заяви в един видеоклип, качен в интернет късно в понеделник, че е получил дарение от стрелеца от Крайстчърч Брентън Тарант.

Но той отрича да има някаква връзка с нападението от 15 март, m,r което бяха убити 50 души, и вместо това обвини Тарант, че иска да го замеси с извършването на дарението.

"Нямам нищо общо с тази терористична атака", казва Зелнер във видеото, като добавя, че групата му е мирно движение срещу имиграцията.

Той каза, че не е имал контакт с Тарант, но преди атаката в Нова Зеландия намерил имейл с "непропорционално голямо" дарение с името "Тарант“ в имейла си.

Зелнерr каза, че е изпратил отговор "благодаря", както е правил и с други имейли за дарения.

Крайнодесният лидер добави, че властите са конфискували лаптопа и телефона му по време на операцията в понеделник в апартамента му във Виена.

Говорител на вътрешното министерство потвърди действията на силите на реда, но не даде повече подробности.

От прокуратурата в град Грац съобщиха, че властите да забелязали подозрителното изпращане на дарение от 1500 евро, което надвишава сериозно обичайно предоставяните суми пари на IBOe. /БГНЕС