Разследват Болсонаро за опит за преврат

Висшият избирателен съд на Бразилия даде на бившия президент Жаир Болсонаро три дни, за да обясни съдържанието на проектодекрет, който инсценира държавен преврат, намерен в резиденцията на бивш министър, съобщи Си Ен Ен.

Срокът беше определен в решение на съдията от избирателния съд Бенедито Гонсалвеш от понеделник, който разпореди включването на документа в разследването срещу Болсонаро за предполагаема злоупотреба с власт по време на кампанията за президентските избори през октомври. Спорният текст представлява проект на указ, който би позволил на Болсонаро да въведе извънредно положение, за да се намеси във висшия избирателен съд и да отмени резултата от изборите на 30 октомври, на които той беше победен от Луис Инасио Лула да Силва. Документът е намерен от Федералната полиция в резиденцията на Андерсон Торес, който е министър на правосъдието на Болсонаро и е задържан от събота по обвинение в предполагаемо бездействие, тъй като е отговарял за сигурността в Бразилия, когато хиляди радикали нахлуха в централите на президентството, Конгреса и Върховния съд.

Федералният върховен съд включи Болсонаро и в списъка на лицата, разследвани за насилствените събития от 8 януари, като организатор и подбудител на нападенията, извършени от екстремисти срещу трите власти в Бразилия.

Бившият президент, който в момента се намира в Съединените щати, е заподозрян, че е подтикнал поддръжниците си да нахлуят и да разрушат седалищата на парламента, президентството и Върховния съд на 8 януари.

Ако бъде установено, че Болсонаро е отговорен за политическа злоупотреба и използване на официални медии в полза на кампанията, избирателният съд може да го осъди на политическа дисквалификация за срок от най-малко 8 години. /БГНЕС