Разследват белгийски евродепутат за корупция

Европейската прокуратура е внесла обвинителен акт срещу белгийски евродепутат, уличен в корупция. Като част от разследването е бил претърсен неговия банков сейф. Разследването е свързано със скандал за подкупи покрай Световното по футбол в Катар. 59-годишният депутат-социалист Марк Тарабела беше задържан от полицията в петък. Претърсени са и офисите му в град Лиеж и в кметството на Антис, където той е кмет. Ерик ван дер Сийпт, говорител на прокуратурата, каза пред АФП, че Тарабела е обвинен в корупция, пране на пари и за „участие в престъпна организация“ като част от белгийското разследване на предполагаеми подкупи, свързани с Катар и Мароко.Така нареченият скандал "Катаргейт" разтърси институциите на ЕС и накара парламента спешно да предприеме реформи, целящи да ограничат външното влияние. Миналата седмица парламентът гласува за премахване на имунитета на Тарабела и на италианския евродепутат Андреа Коцолино след искане на белгийски следователи.

Властите в Катар и Мароко отрекоха да са замесени в случая.

Белгийските власти вече имат трима заподозрени в ареста, след като започнаха обиски на няколко адреса през декември – включително тези на депутати, бивши депутати и парламентарни сътрудници. При обиските бяха открити 1,5 милиона евро в брой.

Сред задържаните и обвинени в корупция, пране на пари и престъпна организация бе и гръцката евродепутатка Ева Кайли, която беше една от 14-те вицепрезиденти на парламента. /БГНЕС