Разрушителен трус в Албания: стотици пострадали

Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ. Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра северозападно от столицата Тирана. Най-силно засегнат е град Туман, в който досега е регистрирана смъртта на 13 човека. Трусът е усетен в България, Македония, Косово, Черна гора и Италия.

Земетресението бе предшествано от няколко по-слаби труса с магнитуд между 3 и 4,1 степен. Само няколко минути след силния трус последваха два други с магнитуд 5,1 и 5,3.

Данните до момента са за общо 18 загинали, между които поне 2 деца, 600 ранени и 28 спасени от руини.

Със заповед на министъра на образованието учебните занятия в Албания са отменени.

От службата по извънредни ситуации съобщават, че под срутените сгради са затрупани много хора и се полагат максимални усилия те да бъдат извадени.

400 военни от специалните части, сухопътните сили и командоси са включени в операциите по издирване и спасяване на пострадали от земетресенията и имат задачата да доставят палатки за подслон на семействата, чиито домове са били повредени.

В спасителните акции участват повече от 1000 полицейски служители.

Албанският премиер Еди Рама в първото си изявление след мощния трус заяви, че това е драматичен момент, с който ще се справят с общи усилия.

„Това е драматичен момент, трябва да запазим спокойствие, да бъдем рамо до рамо и да се справим със ситуацията заедно. Ще направим всичко възможно да преодолеем тази ситуация с нашите големи приятели. Смелост! Търпение! Солидарност“, написа Рама във Фейсбук.

„Силното земетресение доведе до сериозни последици и за съжаление загубихме животи. Всички държавни структури функционират от първите минути след земетресението. Интензивна работа се извършва на няколко фатални места в Дуръс и Туман, за да се спаси всеки възможен живот“, заяви Рама, който посети Дуръс рано сутринта.

Президентът Илир Мета посети Туман - едно от най-силно пострадалите от земетресението населени места Той заяви, че следи с особено внимание ситуацията след трусовете, които разтърсиха тази нощ страната и я определи като „много драматична”.

Прави се всичко възможно да се извадят затрупаните хора, заяви Мета.

Преди това държавният глава посети ранените в клиниката по травматология в Тирана.

„Надявам се да няма повече жертви. Днес е важно да сме близо до хората, които са в нужда. Важно е колкото е възможно по-бързо да се опишат засегнатите сгради. Искам да благодаря на медицинския персонал, който е напълно готов”, каза той.

След мощния трус електроснабдяването и мобилните комуникации в няколко града в Албания беше прекъснато.

За кратко бе преустановена работата на летището „Майка Тереза” в Тирана. По-късно на интернет-страницата му се появи информация, че планираните полети ще бъдат осъществени по разписание.

От рухнала сграда в гр. Туман бяха извадени живи две деца.

„Свидетели сме на ужас и чудо едновременно" написа свидетел на спасителната операция.

По данни на Европейския сеизмологичен институт, регистрираните вторични трусове са над 25 с различен интензитет между 3,1 и 5,4 степен.

Това е второто силно земетресение в Албания през последните два месеца

Трусът с магнитуд 5,6 степен на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава Министерството на отбраната съобщи, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Земетресението предизвика паника сред гражданите на македонския град Дебър. Почти всички граждани напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Част от тях са заминали при свои близки в съседни населени места.

По информация на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Няма пострадали и сред служителите на дипломатическото представителство и техните семейства.

Съобщава се за появата на пукнатини по сградата на мисията ни вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението.

В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Много държавни и правителствени ръководители изпратиха съболезнователни телеграми до албанските политически лидери и предложиха помощ за справяне с последиците от земетресенията.

Европейският съюз остава на разположение на Албания след земетресението, което разтърси рано тази сутрин страната, съобщиха от службата за външни дейности на ЕС.

От пресслужбата съобщават, че ЕС има готовност да предложи помощ, включително и чрез механизма за гражданска защита на ЕС.

„Нашият координационен център за спешна помощ е в постоянен контакт със службите за гражданска защита на Албания”, се казва в съобщението.

Европейският съюз декларира, че остава на разположение на албанското правителство да прецени как най-пълноценно може да се помогне на място.

Подкрепа изрази и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

В съобщение, публикувано в социалните мрежи, той уверява, че „цяла Европа е солидарна с държавата и нейните граждани”.

Министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи, че съседните на страната държави, ЕС и САЩ са предложили помощ за справяне с последиците от силните земетресения тази нощ.

Допълни, че е разговарял с премиерите на Италия, Гърция и Турция, както и с представители на посолствата на ЕС и САЩ в Тирана.

Косово изпрати 110 служители на специалните сили в Албания, за да се присъединят към местните спасителни екипи и да окажат съдействие в операциите по спасяване и издирване на затрупани под руините на сградите хора.

Черна гора и Сърбия също са изпратили свои спасителни екипи в страната.

На днешното си заседание Министерският съвет на Северна Македония обсъди като първа точка от дневния ред възможностите да окаже помощ на Албания.

Премиерът Зоран Заев обяви, че много фирми от района на Охрид, Струга и Кичево, които работят по изграждането на пътищата, ще изпратят строителна механизация за разчистване на разрушенията.

Междувременно от Охрид и Струга за Албания вече са отпътували спасителни екипи, сред които има и лекари, за да окажат помощ на властите.

От община Скопие за Дуръс е изпратен екип с термални дронове, които да помагат при издирването на затрупани под руините хора.

Турция изпраща три автомобила с екипи от Министерството на здравеопазването и един самолет на Генералния щаб, които да помогнат при акциите по издирване и спасяване на пострадалите от земетресенията в Албания.

По разпореждане на министър-председателя Гърция спешно ще предостави помощ на Албания за справяне с последствията от земетресенията.

Заради последиците от земетресенията за Албания ще отпътува министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, който днес е на посещение в Скопие.

Румъния изпраща два военни самолета със специализиран екип за издирвателни и спасителни операции

Министерството на вътрешните работи на Албания прикани фирмите да проявят солидарност и да помогнат на пострадалите и обяви номерата на дарителските сметки. /БГНЕС