Разпитват Джамбазки за расистките му обиди в Страсбуг

Европейският парламент /ЕП/ започва разследване срещу българския евродепутат Ангел Джамбазки. Това са съобщили пред Клуб Z източници от ЕП.

Причина са отправените към Джамбазки обвинения от евродепутатите Исмаил Ертуг от Германия и Карима Дели от Франция. На последната парламентарна сесия в Страсбург двамата се оплакаха, че българският им колега ги е обидил заради техния произход. Ертуг е син на турски емигранти, а Дели произхожда от Алжир.

По време на дебат за пакета "Мобилност" Джамбазки обърнал специално внимание на това, че председателят на комисията по транспорт Дели (втори мандат) е "французойката от алжирски произход", която е била подпомагана от "германеца от турски произход Исмаил Ертуг".

Председателят на ЕП Давид Сасоли съобщи по-рано, че ще иска разследване. Джамбазки ще бъде привикан за обяснение преди първата за 2020 г. сесия в Страсбург. Ако отговорите му не бъдат задоволителни ще бъдат обмислени и евентуални санкции срещу него. Все още не е ясно какви могат да бъдат те.

На последната сесия Джамбазки атакува и ЛГБТИ идеологията като заяви, че страни като България не желаят пропаганда на разврат. Той също така нападна и ЕС, който се бил превърнал в свръхдържава.

БГНЕС припомня, че на 7 декември пътни полицаи хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с 1.5 промила алкохол в кръвта. Кръвната му проба показа 1.08 промила. /БГНЕС