Разкрити са неочаквани ползи от боба

Фасулът е една от малкото питателни храни, чиято консумация в големи количества помага да се избегне преяждането и така се избягва натрупване на излишни килограми. Американската диетоложка Дестини Мууди разкри тази неочаквана полза от боба пред изданието Eat This, Not That!.


Мууди съветва редовно да ядете боб, защото е богат на фибри, протеини и много други хранителни вещества. Освен това, понеже е с ниско съдържание на мазнини и без холестерол, този продукт помага за нормализиране на кръвното налягане и намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2, смята специалистката.

Бобовите растения могат и трябва да бъдат включени в диета за отслабване, тъй като са богати на магнезий и витамини от група В, които участват в производството на енергия, необходима за активен начин на живот и изгаряне на калории.

Дестини Мууди нарича боба отличен източник на растителен протеин, който помага за поддържане на мускулната маса, докато отслабвате. Освен това, според диетоложката, ястията от боб поддържат усещането за ситост за дълго време и помагат в борбата срещу преяждането. Тя обясни, че това качество се осигурява от разтворимите фибри, съдържащи се в бобовите растения. В стомаха той се смесва с течност, превръща се в гел и увеличава обема на храната, постъпваща в червата. Така, заключава Мууди, тялото се нуждае от повече време за смилане. /БГНЕС