Разкошът на руския елит на фона на западните санкции

След началото на инвазията в Украйна Русия беше ударена от безпрецедентен брой санкции, като немалка част от тях бяха насочени към управляващият елит на федерацията.

Тези санкции имат за цел да накажат клептокрацията, която стои зад войната, като прекъснат достъпа до богатство, собственост и луксозни имоти. Семействата на най-близките съюзници на Путин също усетиха напрежението, докато начинът на живот на "децата на Кремъл" (децата на елита), стана публично достояние. Фразата е използвана от анализаторите Агнешка Легучка и Бартош Белишчук от Полския институт по международни отношения, за да опишат второто поколение олигарси, свързани с Кремъл.

Миналата година САЩ и европейските страни наложиха санкции на редица руски влиятелни фигури, в това число външният министър Сергей Лавров, самият Путин, говорителя на Путин Дмитрий Песков и др.

Генадий Тимченко и Владимир Путин

Потомците на олигарсите често получават образование и живеят в западни страни, без да губят привилегиите от влиятелните си родители, въпреки че Русия осъжда западните ценности. Това е "един от въпросите, които ясно илюстрират лицемерието на руския политически елит", смята Диниса Дуванова, професор по международни отношения в университета "Лий".

"Антизападната пропаганда е удобен инструмент за промиване на мозъци, използван от идеологическия държавен апарат, за да оправдае отхвърлянето на демокрацията, външната агресия и отричането на правата на човека и други ценности, свързани със западните либерални демокрации", казва Дуванова, която добавя, че олигарсите искат да продължат да ограбват Русия, за да могат семействата им да живеят в безопасност и привилегирован живот извън страната.

"От руснаците се иска да подкрепят корумпирания режим на Путин, защото според пропагандата Западът подкопава Русия в културно, икономическо и военно отношение", каза тя.

Кои са "децата на Кремъл"?

Елизавета Пескова

Пескова е дъщеря на Дмитрий Сергеевич Песков, заместник-ръководител на администрацията и главен говорител на Путин, от втория му брак. 24-годишната Пескова се подвизава и като "Лиза" в социалните мрежи, където публично се обяви срещу войната на добре подредената си страница в Instagram. Пескова има десетки хиляди последователи в социалните мрежи.

Според "Вашингтон пост" Пескова започва да посещава Ecole des Roches край Париж през 2010 г., а през 2019 г. стажува в луксозната модна марка "Луи Вюитон" и при Аймерик Шопраде, крайнодесен депутат в Европейския парламент. Тя е получила диплома по маркетинг от френско бизнес училище.

Фондацията за борба с корупцията, основана от врага на Путин Алексей Навални през 2011 г., установи, че Пескова и майка ѝ са купили апартамент в един от най-скъпите квартали на Париж на стойност близо 2 млн. долара през 2016 г., според репортаж на Си Ен Ен.

Пескова за кратко е била сгодена за френския бизнесмен Луи Валдберг.

Николай Чолес

Животът на най-големия син на Песков, Николай Песков, или Николай Чолес, е документиран в блога на Навални през 2017 г. Чолес се премества да живее във Великобритания заедно с майка си, която е и първата съпруга на Песков, в началото на 90-те години, но се връща в Русия преди около десетилетие, за да служи в армията, според Министерството на финансите. Той използва фамилията на английския си доведен баща.

В блога си Навални пише, че Чолес "е пример за това как в Русия, където 20 милиона души живеят под прага на бедността, където 70% от жителите мечтаят за заплата от 45 000 рубли, можеш да живееш перфектно до насита. На най-високо ниво. При това без да правите НИЩО. А ако го правиш, тогава да седиш на врата на данъкоплатеца".

Според информация на Си Ен Ен синът на Песков е безработен, но пътува с частни самолети. Според блога на Навални той е натрупал поне 116 пътни нарушения.

Навални пише, че Чолес също така не е плащал издръжка за дъщеря си, но през 2017 г. е притежавал апартамент в центъра на Москва на стойност 25-30 млн. рубли.

Полина Ковалева

Ковалева е "доведената дъщеря" на Лавров. Родителите ѝ никога не са сключвали брак. На 21-годишна възраст Ковалева купува апартамент за 5,8 млн. долара в квартал Кенсингтън в Лондон, според блога на Навални.

Ковалева се записва в Имперския колеж в Лондон, според Си Ен Ен.

Екатерина Винокурова

39-годишната дъщеря на Лавров Екатерина Винокурова е живяла в Ню Йорк в продължение на 17 години и е посещавала Колумбийския университет. Винокурова е завършила Лондонското училище по икономика.

Ксения Франк и Наталия Браунинг

Франк и Браунинг са дъщери на Генадий Тимченко, близък съюзник на Путин и собственик на "Трансойл", най-големия частен железопътен оператор в транспорта на нефт и петролни продукти в Русия.

37-годишната Франк, най-малката дъщеря на Тимченко, е гражданка на Финландия и живее в Швейцария със съпруга си Глеб Франк, според Блумбърг.

Франк е завършила Единбургския университет, където е изучавала френски език и философия, и е била член на борда на "Трансойл". Получила е магистърска степен по бизнес администрация в Европейския институт по бизнес мениджмънт INSEAD, който е алма матер на съпруга ѝ.

Сега Франк оглавява надзорния съвет, носещ името на баща ѝ и неговата съпруга Елена.

43-годишната Браунинг е най-голямото от трите деца на Тимченко (един син, Иван, е избегнал санкциите, според Insider.) Тя е завършила Оксфордския университет в Англия, където според информация на Радио Свободна Европа е изучавала английска литература.

Браунинг използва предишната си брачна фамилия. През 2002 г. тя се омъжва за студент от Оксфорд на име Питър Браунинг, според RFE/RL.

Съобщава се, че през 2010 г. Браунинг основава компания за филмови продукции Step Productions LLC. Тя е прехвърлена на друго лице през 2020 г.

Дъщерите на Путин

Катерина Владимировна Тихонова и Мария Владимировна Воронцова са пълнолетните дъщери на Путин. Тихонова, на 35 години, е ръководител на технологичен отдел, чиято работа подпомага правителството на Руската федерация и отбранителната промишленост, според Министерството на финансите.

Воронцова, на 36 г., е медицински специалист, който ръководи финансирани от държавата програми, контролирани лично от Путин. Според Министерството на финансите програмите са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания. Тя е вписана като детски ендокринолог в Ендокринологичния изследователски център в Москва.

Съобщава се, че Воронцова е живяла в апартамент за 3,3 млн. долара в Нидерландия заедно със съпруга си, холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен. Би Би Си я определя като съсобственик на компания, която планира да изгради голям медицински център.

Вила с осем спални в Биариц, Франция, за която се твърди, че е закупена от бившия съпруг на Тихонова, Кирил Шамалов, е била нападната от активисти и предложена като убежище на украински бежанци.

Разследване на Ройтерс от 2015 г. установи, че корпоративните авоари на Тихонова и Шамалов са на стойност около 2 млрд. долара.

През 2015 г. Би Би Си съобщи, че Путин е казал: "Дъщерите ми живеят в Русия и са учили само в Русия, гордея се с тях ... Те говорят свободно три чужди езика. Никога не обсъждам семейството си с никого".

Според Си Ен Ен Путин има още извънбрачни деца, скрити в западни държави.

Към това попада Алина Кабаева. Бивша руска гимнастичка, носителка на медали от олимпийски игри, преди да започне да се занимава с политика, Кабаева според сведенията е имала поне десетгодишна връзка с Путин от 2008 г. и е станала изключително богата. "Милиарди откраднати пари са похарчени за издръжката на поредната жена на Путин", според разследването на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални от 2021 г., което включва двучасов документален филм и доклад от 14 000 думи. Неговият антикорупционен фонд също така твърди, че Кабаева официално получава заплата от 785 млн. рубли - около 10,7 млн. долара годишно през 2019 г. - от банкера на Путин Юрий Ковалчук.

На кого са наложени санкции?

Тихонова и Воронцова са санкционирани от САЩ и Обединеното кралство.

Ковалева и Винокурова също бяха санкционирани от Обединеното кралство, а Пескова и Чолес бяха санкционирани от САЩ през март заедно с баща си и съпругата на Песков, Татяна Александровна Навка.

Държавният департамент обяви санкциите срещу Браунинг и Франк на 24 март.

Кабаева не е санкционирана, а бившата жена на Путин Людмила тепърва се тревожи за санкции. Людмила има вила в Южна Франция на стойност 4 млн. долара. Тя се опитва да продаде имотите си в Испания, опасявайки се от санкции, предаде "Ел Мундо". Цената на един от имотите е 2,2 млн. евро. /БГНЕС