Разходката в парка - финансирана от пациента терапия

Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до подобряване на психичното здраве, оценено на около 6 трилиона щатски долара (5,4 трилиона евро), според екип от еколози, психолози и икономисти от университета в Грифит в Австралия.

„Хората вече посещават паркове, за да се възстановят от стреса“, казва водещият автор Ралф Бъкли в съобщение за пресата. „От гледна точка на здравеопазването, това е финансирана от пациента терапия.“

Но стойността на такава превантивна терапия никога не е била количествено определена в глобален мащаб, отбеляза той.

Чрез три пилотни проучвания, включващи почти 20 000 души - въз основа на представителна извадка от австралийци и интервюта в националните паркове Ламингтън и Спрингбрук - изследователите измерват влиянието на посещенията в парка върху качеството на живот. Използвайки добре установени икономически модели, те прецениха как тези ползи ще се превърнат в икономии за здравеопазването в Австралия, а след това и в световен мащаб.

Те решиха, че без паркове на открито, разходите за лошо психично здраве могат да струват само на Австралия допълнителни 145 милиарда долара годишно.

Изследването е публикувано във вторник в Nature Communications.

Спестяванията включват не само разходите за лечения и грижи за психичното здраве, но също така и свързаните с тях разходи поради отсъствия или лоша продуктивност и антисоциално поведение, като вандализъм и домашно насилие.

Авторите предполагат, че откритията могат да се използват и като аргумент за инвестиране на повече средства в градските паркове.

"Хората и политиците обръщат повече внимание на здравето и околната среда, защото това ги засяга лично", казва Бъркли. /БГНЕС