Равин Менахем Марголин: Политиците да покажат ясно, че няма място за език на омразата

Трябва да разберем, че омразата е нещо много опасно. Опасно е, защото хората, които избират да нараняват други хора, не го правят, защото изпитват омраза към останалите, а по-скоро не са удовлетворено от себе си. Когато хората не са удовлетворени от себе си и изразяват това срещу друг човек е изключително опасно.

Това заяви в интервю за БГНЕС равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация. Той беше един от говорителите на двудневната международната конференция „STOP HATE SPEECH“ (Да спрем езика на омразата), която се проведе в София.

Равин Марголин обясни, че езикът на омразата много пъти е насочван първоначално към евреите, защото е лесно да се бъдат набелязани именно те. "Когато видим повишаване на антисемитизма това е лош знак. Има много хора, които използват насъбраната омраза вътре в себе си срещу други хора", отбеляза той.

Равинът подчерта, че ангажиментът на главния прокурор Иван Гешев да организира тази конференция показва сериозен ангажимент, който без съмнение ще допринесе за глобалната битка срещу езика на омразата.

"Трябва да има общ механизъм, с който да се борим с антисемитизма, дискриминацията, речта на омраза и др. В последните години виждаме все повече инициативи от европейските държави и от ЕС. Мисля, че различните неща, които се случват по света карат политиците да се концентрират върху други проблеми, защото някои хора смятат, че това е проблем само на евреите. Нашето послание е, че трябва да погледнем отново към историята, защото хората имат навика да повтарят грешките и постъпките си. Омразата, която е изразена първоначално към евреите, никога не свършва само с тях. Това не е единствено проблем на евреите, проблемът е европейски и ние насърчаваме всички европейски правителства да се борят с антисемитизма", категоричен е той.

Марголин подчерта, че борбата с антисемитизма и дискриминацията трябва да е общо усилие на гражданското общество, на политиците, както и на органите на реда. "Политиците трябва да покажат ясно, че няма място за език на омразата, прокурорите трябва да предприемат законови действия срещу тези, които извършват подобни действия, но и обществото трябва да е отдадено на това да постъпи правилно", отбеляза той.

Равинът коментира и къде е границата между речта на омразата и свободата на словото. Той обясни че моментът, в който посланието на един човек може да даде мотивация на друг човек да нарани някого, това се превръща в червената линия, която разделя речта на омразата и свободата на словото. /БГНЕС